100 Colstocht deel 4.

Het is er de laatste dagen niet van gekomen om een verslag te maken vanwege de slechte wifi verbindingen in hotels of andere gelegenheden, dat is in Frankrijk toch wel een serieus probleem.

Vandaag staat een rit van Montbrison naar Brioude op het programma, 114 km maar in de praktijk altijd wat meer. Door het warme weer, de benauwde veel de kleine hotelkamer, en nog wat zaken heb ik nauwelijks goed kunnen slapen. Al snel blijkt dat goede nachtrust van belang is want het loopt die dag niet echt lekker. We moeten deze dag 4 Cols doen waaronder de belangrijkste de Col de l’ Homme Mort is, een klim van 18 km direct daarop gevolgd door de klim naar de Col des Pradeaux. We kunnen goed merken dat het klimmen serieuzer wordt want de heuvels worden hoger, we komen in het gebied van de Puy de Dome.

De natuur en omgeving blijven wonderschoon, het weer ook nog steeds en zonder al teveel problemen komen we rond een uur of 4 in het hotel aan, een zeer verzorgd hotel. Na de douche even liggen en daarna na het stadje en even rondlopen op zoek naar een restaurant. Vreemd, maar veel stadjes zijn de avond uitgestorven en een fatsoenlijk restaurant is nauwelijks te vinden. We keren daarom terug naar het hotel en eten daar in het restaurant. Gastvrij worden wij ontvangen in een wat traditioneel ogend geheel, er loopt een oude baas rond die later blijkt aan het hoofd te staan van het familiebedrijf, hij heeft de wind er nog goed onder, hij lijkt een jaar of 80 , loopt krom en mank maar heeft humor en al snel raak ik in gesprek. Hoewel hij ons nog niet gezien had wist hij al precies dat we de Nederlandse “cyclistes” waren!

Na het heerlijke eten hadden wij niet veel meer nodig om in slaap te vallen. Overigens weer een bewijs dat je voor kwaliteit beter in het hotel zelf kunt eten.

De volgende dag vertrekken we, na een uitstekend ontbijt, voor een bewust korte rit van Brioude naar Murat, 60 km. Omdat het mooi weer is kan onze begeleider John dan de middag ook zelf nog even fietsen. Bovendien hoeven we dan ook geen rustdag te plannen en fietsen we dan een klein stukje om het ritme te houden.

Er staan toch nog 6 Colletjes op het programma, een nog redelijk vermoeiend traject, bovendien krijgen we vandaag de “Puy Marie” in het zicht die de volgende dag op het programma staat. Reserveren doen we niet meer en zoeken dus op de bonnefooi, dat lukt in deze tijd erg goed. John weet een perfect B&B in een oud landhuis ,met kamers die aan de tijd van Lodewijk de 14e doen denken, te vinden met een zwembad en nadat wij om 14.30 uur aankomen en de natte was eerst ophangen gaan Ab en ik lekker zwemmen en liggen op een zonnebed.

De avond eten we in een lokaal restaurant van een hotel een schotel van regionale producten, heerlijk voedzaam en we slapen daar dan ook uitstekend op. Overigens valt ook hier weer de reactie op van de eigenaar die nadrukkelijk ons materiaal en fietsen aanschouwt, hij vindt ons “bien organisé”.

Het weer blijft ook deze 2 dagen uitstekend om te fietsen, wel wat warmer, soms bewolkt maar meestentijds zon.

Wij rijden deze 2 dagen 3.036 hoogtemeters. De souplesse blijft uitstekend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.