Alpenweek, korte eerste rit bij het Lac de Serre-Poncon

Korte zondagetappe met de lastige Col de Pontis.

Even vóór 10 uur staat het gezelschap dan gereed voor een rit van 80 km. met daar in 4 beklimmingen die in totaal ca 1850m hoogteverschil meten. Natuurlijk is dat even spannend, hoe verdragen de benen dat? Het voorjaar was koud en nat, hebben we wel voldoende kunnen trainen? Het is hier trouwens ook veel kouder dan andere jaren. Bij de start om 10 uur wees de thermometer 12 graden en enkele kilometers verderop fietsend langs de Durance leek het nog wel kouder. Al snel was iedereen de kou vergeten want bij een klim van ca 800 naar ca 1200 meter gedurende 6km krijg je het wel warm. Bij de volgende afdaling konden we de windstoppers echter weer wel gebruiken. Na de brug over het Lac de Serre Ponçon slaan we in Savines Le Lac rechtsaf en begint de 2e beklimming van de dag naar Le Sauze du Lac. In het vals plat omhoog blijft de groep nog redelijk bijeen, maar als het stijgings percentage gaat toenemen worden de verschillen groter. Ca 10km verder staan we allemaal boven bij Le Sauze. Daar boven op het plateau vertel ik m’n medefietsers fijntjes dat we na een korte afdaling en enige kms. vlak aan het moeilijkste traject van de dag zullen gaan beginnen. Het weggetje naar de top van de Col de Pontis van 800m naar 1301m hoog en dat in slechts 5 km. Gemiddelde stijging 10%, maar wel met stroken van 12, 14 en zelfs 18%. Als we aan de klim beginnen is het aan de klappen en het kraken van de derailleur te horen dat niet iedereen direct het goede verzet heeft gevonden. Is er wel een verzet voor dit kreng zal iedereen zich hebben afgevraagd.   Iedereen die de la Redoute of de Keutenberg wel eens heeft gedaan moet maar eens denken aan die hellingen, maar dan ruim 3 maal zo lang. Op de top heb ik ze allemaal gecomplimenteerd met de prestatie die ze op deze eerste dag hadden geleverd door zich hier naar boven te worstelen.

Niemand leek blij met me op dat moment, maar toch…..knap werk.
Nog even genieten van het mooie uitzicht en dan de windjacks aan voor een technische afdaling tot voorbij het dorpje Pontis. Gedurende het eerste deel van de afdaling kregen we te maken met gaten in de weg en veel steenslag, maar iedereen daalde behoedzaam. Na Savines reden we weer over de brug en konden we beginnen aan de 4e en laatste klim van de dag. Niet al te zwaar, maar na de gedane inspanningen is 7 km klimmen à 6% toch zwaar genoeg op zo’n eerste dag. De terugkeer op de camping werd, zo rond kwart voor drie, dan ook op gepaste wijze gevierd.

Wat later nemen we de dag nog even door en besteden ook alvast aandacht aan dag 2 als we naar de voet van de Glacier Blanc zullen fietsen, maandag gaan we naar de sneeuw. 

                 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.