Alpenweek, tijdrit naar les Orres

Korte inspanning en dan rusten.

Ook woensdagmorgen is er voor campingbegrippen al vroeg bedrijvigheid in het RTC kamp. Onder een blauwe hemel in een heerlijk aanvoelend zonnetje wordt al ontbeten en zijn sommige heren in fietskleding al hun fiets aan het prepareren. Vandaag staat de klimtijdrit over ruim 14km naar Les Orres op het programma en als die inspanning achter de rug is kan er van de rustdag worden genoten. We starten deze ochtend pas om 10.30 uur, omdat de klim en de afdaling naar en van Les Orres slechts anderhalf uur zullen vergen. Gezamenlijk rijden we de 500 meter naar de start even buiten Baratier. Om 10.30 uur start Toon van der Wekken als eerste. Toon zegt zelf altijd al dat hij geen klimmer is, maar dat de grootsheid van de natuur in de bergen hem stimuleert tot al dat afzien. De voldoening die hij heeft na het volbrengen van een beklimming is enorm. Iedereen die wel eens met Toon in de Alpen is geweest kent wel z’n vreugdevolle ontlading als hij boven arriveert. In de klim naar Les Orres had hij niet echt z’n dag, maar zijn lach op de top zegt alles.

Drie minuten later start Peter Kloet. Al vanaf 2005 is hij aanwezig in de teams die de Alpenweek rijden. Altijd goed voorbereid, zuinigjes pedalerend op een klein verzetje bedwingt hij nu alweer voor het 6e jaar de Alpenreuzen. Meestal is het voor hem genieten. Soms komt hij zichzelf wel eens tegen als hij op”vlakkere ” stukken tussen de beklimmingen wel eens tempovernellingen laat zien, die hem dan later kunnen opbreken. 

2 Minuten na Peter is het de beurt aan Huib Smits, de klimrevelatatie van 2009. Huib is zichzelf in het voorjaar in Luik tegengekomen zegt men, maar hier is daar weinig meer van te merken. Hij heeft onder meer z’n zinnen gezet op deze klimrit en misschien daarom vanaf de start wel iets te snel. Toch kan hij boven in Les Orres dik tevreden zijn en heeft hij vast indruk gemaakt op vrouw en kinderen die hem toejuichen als hij over de finish komt.

Eén minuut later is Ab Heijboer aan de beurt. Ab is een héle taaie en kan uren lang á la Armstrong een klein verzetje snel ronddraaien. Volgens mij vond Ab dag 1 en dag 6 het lastigst, maar op alle andere dagen liet hij zien wat duurvermogen met een sporter kan doen. Op het moment dat je dacht, die zakt weg, dan kwam hij met verve terug. In de Koninginnenrit had Ab trouwens ook nog af te rekenen met materiaalpech (de nodige keren lek).

1 Minuut na Ab, gaat Wim Evertse van start. De bloedhekel die hij vroeger aan de bergen had is omgeslagen in een haat- liefde verhouding. Aan de ene kant vindt hij het schitterend, die ambiance, maar aan de andere kant kant hij er ook verschrikkelijk op mopperen (netjes uitgedrukt). Wim kon eigenlijk nog evenveel als de voorgaande jaren, maar mentaal was hij wat sneller uit het lood. In zijn gezondheidssituatie lijkt me dat overigens volkomen logisch. 

Vervolgens starten de anderen met tussenpozen van een halve minuut. Eerst Tiny van Terheijden. Vroeger droeg Wim van Est de eretitel Ijzeren Wim. Tiny, ook een Brabander, zou ik de titel Ijzeren Tiny durven geven. Nooit afgeven, altijd doorgaan is het credo van deze fanatieke RTC-er. Ook hij reed en hele mooie week en was vaak bij de voorsten te vinden in z’n karakteristieke houding met snelle pedaaltred.

 Frank van der Vliet gaat van start. Vanaf 2003 rijdt hij altijd de Alpenweek. Ook vorig jaar was hij erbij, maar moest hij vanwege een blessure toezien. Frank rijdt goed in deze week ondanks het feit dat door een knie operatie één bovenbeen centimeters dunner is dan het andere. Hij zeurt er niet over en laat zich diverse keren zien. Wel is duidelijk dat zijn lichaamsbouw het klimwerk op de Cayolle beter verdraagt dan op de Pontis.

Adri Gerards “schiet dan van het startpodium”. De eerste ritten toonde Adri af en toe z’n vorm, maar hij bleef gedoseerd fietsen. In de klim naar Les Orres liet hij zien dat hij nog heel wat inhoud heeft de triatlon van Lanzarote heeft hem niet verzwakt. Alle eerder gestarten moesten er aan geloven en aan de finish was hij zelfs uit het zicht verdwenen. Later bleek dat hij nog verder was geklommen naar het nieuwe deel van Les Orres.

Een halve minuut later begint Hans van Elzelingen aan de klim. Hij doet het op z’n gemak. Hij kiest z’n dagen uit. Hij heeft die ervaring al vanaf 2003, want hij reed alle edities mee. De koninginnerit van donderdag en de slotrit vrijdag liggen hem beter. Hans is altijd nog beter gaan rijden naarmate de week vorderde. Dat zal nu ook wel zo zijn, want Hans werd deze week verzorgd door Annemarie in tegenstelling tot andere jaren toen hij de “huishouding” zelf moest doen.

Jeugdig talent Harro Heijboer vertrekt. Werkzaamheden niet te vergeten het slechte voorjaar zorgden bij hem voor minder trainingskilometers dat gehoopt. De eerste dag zat hij dan ook helemaal stuk zoals hij dat zelf uitdrukte. Maar hij hervond zich snel en daarom startte hij in het laatste blok. Hij ging ook snel omhoog en hoorde uiteindelijk bij de snelsten. Ik denk dat hij ondanks de zware week met volle teugen heeft genoten.

Dan mag ik van start. Als het goed is zullen we op les Orres met luttele minuten verschil bovenkomen dat het leuke aan deze opzet. En het klopt, binnen een tijdsbestek van enkele minuten komen de rijders één voor één boven. Onderweg worden we nog gesteund door een aantal vrouwelijke supporters en vervolgens zorgen die ook boven voor de nodige toejuichingen. Voor mij is dit altijd een van de hoogtepunten in de fietsweek. 

We danken uiteraard ook onze supporters en de bloemenmeisjes. Op de groepsfoto boven bij Les Orres zien jullie 2e van links Franny van der Vliet, zij maakt er een traditie van om op haar eigen (bak)fiets de zware klim te doen. Chapeau!!! De afdaling is een kwestie van een kwartiertje en eenmaal beneden genieten we tot slot met de hele RTC familie van een heerlijke lunch (ditmaal wel met een wijntje) in het campingrestaurant.

Geniet ervan dames en heren en geniet van de zonnige rest van de dag. Denk nog niet aan morgen heren, want dan staat het absolute hoogtepunt van deze week op het programma. Het Circuit des 3 Cols. Vandaag nog de fietsen in de auto en morgen om 8 uur vertrek naar Barcelonnette.

(wordt vervolgd)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.