Barcelonnette-Barcelonnette, mooie affiche in Alpenweek 2012

 Om de sfeer en de schoonheid van de Franse Alpen te kunnen omschrijven ontkom je niet aan superlatieven, indrukwekkend, overweldigend, woorden die eigenlijk nog te kort doen aan wat je ogen mogen aanschouwen. In de veelal ongerepte natuur is veel van de authentieke sfeer bewaard gebleven met weidse vergezichten in het bergpanorama, klaterende bergbeekjes en kleine dorpjes waar, zo lijkt het, de tijd heeft stilgestaan. Op hoogtes die van 1000 tot 4000 meter reiken, is het een uitdaging om op het sportieve vlak allerlei activiteiten te ondernemen; van wandelen en fietsen tot tal van andere outdoorsporten.

In een gebied temidden van een immense brok natuur, met Cols boven 2000meter, ligt ten zuiden van de hoogste Alpenreuzen het stadje Barcelonnette. Het plaatsje telt ca. 3000 inwoners en kent duidelijk Spaanse invloeden. In 1821 vertrokken twee avontuurlijke broers uit Barcelonnette naar Mexico. Daar wisten zij in de loop der jaren een textiel imperium te stichten. Dat leidde tot een uittocht van duizenden inwoners uit de Ubaye vallei, want zij volgden het succes van de fortuinzoekers. Velen keerden echter ook berooid weer terug, maar ook velen kwamen met hun in Mexico vergaarde rijkdom aan het begin van de 20e eeuw weer retour naar Barcelonnette. Tal van gebouwen in het stadje, en niet te vergeten de rood-gele kleuren in het stadswapen, zijn een blijvende herinnering aan de geschiedenis.    

Barcelonnette wordt omgeven door een groot aantal Alpencols boven 2000 meter en in de buurt van deze plaats kunnen dan ook vele “fietsdromen” worden verwezenlijkt.  Een inspirerende omgeving waarin wielergeschiedenis is geschreven door vedetten als Coppi, Anquetil, Merckx en vele anderen. Hier kun je je vereenzelvigen met je favoriete coureurs en voelen welk beulswerk die mannen hebben moeten verrichten. Het geeft een geweldige kick, je stijgt boven jezelf uit en zorgt ervoor dat je onvergetelijke ervaringen mee terug zult nemen naar het vlakke Zeeuwse land. In deze streek kun je het brevet van 7 Cols behalen. Of het Circuit des 3 Cols rijden, een rit waarin de Col d’Allos, de Col des Champs en de Col de la Cayolle moeten worden beklommen.

De animatoren van de komende, vernieuwde, Alpenweek hebben er voor gekozen om één van de zwaarste ritten uit alle voorgaande “Alpenjaren” in het programma op te nemen. 

Het Circuit des 3 Cols kent een parcours dat vanuit Barcelonnette over 3300 hoogtemeters en 121 kilometers over de Col d’Allos (2250m), de Col des Champs (2057m) en de Col de la Cayolle (2326m) voert en weer in Barcelonnette eindigt. In de rit zullen 52km bergopwaarts overwonnen dienen te worden, hetgeen een gemiddeld stijgingspercentage van ca 6,5% inhoudt. Voor een dergelijke tocht dien je voldoende trainingsarbeid te hebben verricht en als je dan ook nog beschikt over een gezonde dosis moraal, dan zul je hier je fysieke grenzen zeker verleggen en daardoor je fietsbelevenis nog aantrekkelijker maken. Ter herinnering aan het volbrengen van deze zware tocht ligt er een certificaat gereed, een garantie voor eeuwige roem dus.

Er is overigens nog een certificaat te behalen; nl. het Brevet des 7 Cols Ubayens (met ca7200 hoogtemeters). Dit brevet wordt je uitgereikt als je in de omgeving van Barcelonnette de flanken van 7 Cols hebt beklommen. Een afstempelkaart (€ 6,50)koop je bij het Office de Tourisme in Barcelonnette. In het stempelapparaat op elke top van de Cols stempel je vervolgens af (zonder tijdslimiet), waarna je de kaart weer aflevert in het Office de Tourisme. Op het bureau krijg je dan het brevet uitgereikt. De betreffende 7 Cols zijn;  Col de la Bonette, Col de Vars, Col de Pontis, Col St. Jean, Col d’Allos, Col de la Cayolle en tot nader order La Montée de Ste-Anne la Condamine. Deze laatste klim zolang de Col de Larche nog is afgesloten voor fietsers. In het programma van de RTC Alpenweek 2012 zijn al 4 beklimmingen uit deze 7 Cols Ubayens opgenomen. Zij die nog enige dagen langer in Baratier verblijven zouden dus ook nog voor dit begerenswaardige Brevet kunnen gaan.

Het lijkt erop dat het deze zomer weer een geweldige happening gaat worden daar in de Franse Alpen.

One thought to “Barcelonnette-Barcelonnette, mooie affiche in Alpenweek 2012”

  1. Cees,
    Je hebt de grenzen blijkbaar weer verlegd. Leeftijd speelt geen rol. Uitdagingen genoeg. Als ik je historisch onderzoek weer lees en de colletjes voor me zie, klrijg ik er weer zin in. Mooi gebied, leuke uitdagingen en na een slopende dag een stuk gezelligheid in Barratier. We zien er naar uit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.