Barre tocht door het noorden!

Verslag van Peter Kloet

Zaterdag 13 februari 2016 samen  met Jacco vertrokken, om op zondag de “Winterfiets Elfstedentocht” te gaan rijden. Aangekomen in Ljouwert (Leeuwarden) hebben wij eerst onze startsetjes opgehaald, regenjas aangeschaft en de route in de garmin laten zetten. Daarna naar het “Stenden Hotel” waar we 2 hotel overnachtingen hadden geboekt. Prima hotel trouwens, gerund door studenten en nog belangrijker de fietsen konden achter slot en grendel. De middag hebben wij doorgebracht in de stad biertje gedronken en gebiljart. Terug in het hotel, gegeten en om 22:00 uur het licht uit.

Zondagochtend 05:30 uur ging de wekker, uit bed en aan het ontbijt. Na het ontbijt op de fiets in de regen naar het Fryslánplein, zo’n 3 km verwijderd van het hotel. Aangekomen werden onze stempelkaart voorzien van de startstempel, het startsein viel klokslag 07:00 uur de Elfstedendeur ging open, de tocht der tochten kon beginnen.winter efstedentocht

We reden van Ljouwert naar Snits (Sneek) voor onze 1e stempel. We hadden de wind in de rug, dit zal zo blijven tot aan Starum (Stavoren) toe. Er stond op dat moment een straffe NO wind van 4bf. en ik had het idee dat de regen minder werd, maar dat bleek een illusie.

Aangekomen in Snits, gestempeld en door naar de volgende stempelpost in Drylts (IJlst). We hadden ons voorgenomen, met deze weeromstandigheden, het parcours zo snel mogelijk af te werken. Het ging gestaag door, we stempelden in Sleat (Sloten), genoten van de omgeving met de wind in de rug en nog niet zo veel last van de regen, richting Starum (Stavoren).
Daar begon het, de bril ging af, de wind / regen nam toe 5/6 bf,  kregen wij nu van opzij, we konden aanpikken bij een groepje tot aan Hylpen (Hindeloopen) .

Door met z’n 2en. Het groepje niet meer gezien, Jacco op kop gezet, de wind / regen pal in het gezicht. Toch sloten er nog 2 renners bij ons aan, getracht ze op kop te zetten maar helaas. Aangekomen in Warkum (Workum) gestempeld en we besluiten bij de eerst volgende stempelplaats wat warms naar binnen te werken.

Halverwege de rit kwamen wij een auto tegen die met hoge snelheid door een grote plas water reed. Daar kregen we een lading water over ons heen, alsof we nog niet nat genoeg waren! Aangekomen in Boalsert (Bolsward) gestempeld en snert naar binnen gewerkt. Niet te lang bij de kachel in het café blijven zitten. We hadden vanaf Bolsward de 7 steden kunnen gaan rijden, niet bij ons opgekomen, hadden we trouwens vorig jaar al gedaan.De wind kwam weer wat opzij, er pikte nog een renner aan, met z’n 3en, kop over kop naar Harlingen, gestempeld en wat warms tot ons genomen.Wind / regen weer op de kop, onze derde man kon niet meer volgen, hebben we tot onze spijt, achter moeten laten. Ook bij mij ging het minder, ben niet meer op kop gekomen. Jacco heeft het hele stuk tot aan Frjentsjer (Franeker) op kop gereden. Het werd er voor mij niet beter op, de wind / regen eiste zijn tol. Dit was het langste en vervelendste stuk wat ik ooit in mijn wielerloopbaan heb meegemaakt. Stapte in Bartlehiem van de fiets en merkte dat ik begon te trillen. Dit was trouwens het enige punt waar eten en drinken werd uitgedeeld. Nog 11 km naar Dokkum riep een Fries naar ons.winter efstedentocht2

Het bekende bruggetje van Bartlehiem over, voor de laatste kilometers tegen de wind / regen in. Aangekomen in Dokkum, merkte ik dat mijn lichaam heftiger begon te trillen. Een EHBO’er die naar mij toe kwam, had het in de gaten en sprak mij hier op aan. De laatste 20 km, voor de wind, vertelde ik hem, moet lukken. We waren Dokkum net uit, riep ik tegen Jacco dat ik lek was. Een plaats uit de wind gezocht om een nieuwe binnenband te steken. Kreeg het niet meer voor elkaar, het lichaam begon steeds heftiger te trillen en de vingers deden hun werk ook niet meer. 2 binnenbanden en 6 patronen verder, had ik er nog geen lucht in. Het was voor mij einde verhaal. Jacco moest de tocht maar alleen afmaken. Hij wilde daar niets van weten en is met mij teruggegaan naar Dokkum, waar ik door dezelfde EHBO’er in de watten ben gelegd.

Tsja, ik zeg altijd, als ziet men kerk en toren staan, dan is de reis nog niet gedaan.

 

Peter Kloet.Stempelkaart

 

 

 

 

 

Hier nog een indruk van deze barre tocht

Geplaatst door Patrick Norder op maandag 15 februari 2016

 

2 gedachten over “Barre tocht door het noorden!”

  1. Complimenten voor deze rtc bikkels jammer dat de laatste loodjes net iets te zwaar waren maar onder zulke omstandigheden is dit wel te snappen.
    Des al niet te min pet / hoed af voor deze twee Kloetjes .
    Mooie zin , al ziet men kerk en toren staan is de reis nog niet gedaan .

  2. Wat een bikkels zijn jullie, ik had er al 50 km eerder de brui aan gegeven met die kou.
    Volgend jaar beter!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.