Col du Galibier maar dan anders !

Het is moeilijk om de mooiste dag te kiezen van een weekje mountainbiken in de Franse Alphen.
Maar ik heb als wielrenner tijdens de RTC Alpenweek de Col Du Galibier eens mogen (moeten voor Cees) beklimmen. Deze col is me bijgebleven als een van de mooiste die week.

Al een aantal jaren weet ik dat er ook een offroad pad omhoog is zeg maar een “geiten padje”, en aan de andere kant ook weer een pad omlaag. Nu we op drie kwartier met de auto in de buurt zitten wil ik deze uitdaging wel aangaan. Mijn mede mountainbikers Cees Jonker en Jan Boot zijn snel over te halen om mee te gaan.
Door allerlei omstandigheden en wat getreuzel zijn we te laat gestart, jammer maar helaas.
De start was in het dorpje Le Lauzet. Direct het offroad pad op wat evenwijdig langs de asfalt weg loopt richting de Col Du Lautaret en Col Du Galibier. Het pad loopt langzaam maar gestaag op en na ongeveer een uur draaien we richting de asfalt weg, we steken over nabij Les Sestrières.
Het begin van de  Col Du Galibier. De asfalt weg omhoog van de Galibier is een pittige klim ik weet nu dat het nog erger kan. Minder steile stukken werden afgewisseld door extreme steile stukken. Ook de water geulen die om de paar honderd meter gegraven waren gaven ons problemen. Gezien onze lage snelheid was hier soms grote stuurmanskunst vereist.
Ik weet niet meer hoelang we er over gedaan hebben maar vanaf het monument van Henri Desgranges (ooit een bekende Tourbaas) bijna boven, moesten we het laatste stukje over de asfaltweg. Eindelijk de top natuurlijk foto’s maken en uitblazen. Maar veel tijd hebben we niet we moeten het pad op. Maar waar is dat? Na 500 meter asfalt en na enige mislukte pogingen het pad gevonden.
Onderweg was het ook nog vaak zoeken en hopen dat we het goede pad kozen maar een fantastische singeltrack van wel 10 km loodste ons naar beneden.
 Tenslotte kwamen we ter hoogte van la Valloirrette weer op het asfalt uit en was het over de weg naar de top van de Col Du Galibier nog 13km.
Onze GPS route gaf een lus rond de Galibier aan, maar gezien de tijd, het was al 15.oo uur, zou dat te veel van het goede worden (dit was het gevolg van het late vertrektijd s ‘morgens). We kiezen ervoor om de klim van gemiddeld 8% over 13 km de Galibier weer op te doen.
Uiteindelijk hebben we dan de Galibier zowel offroad als over asfalt op en af gedaan. Dit leek ons gezien de tijd wel passend tenslotte we zijn nog niet boven. Maar na het offroad pad omhoog is het een verademing om over asfalt de Galibier op te klimmen.
En zeker over asfalt aan de kant van de Col Du Lautaret naar beneden dit is ook op de mountainbike vliegen met top snelheden van ver boven de 60 km per uur omlaag. Nog hoger lukte mij niet vanwege de sterke tegenwind.
Een fantastische ervaring  net als bij de andere dagen van onze Alpen week, natuurlijk is niet de snelheid de hoofdzaak , maar de totale beheersing van de mountainbike. Dat geeft de doorslag  om zonder lichamelijk letsel of materiaalproblemen de week door te komen.

Toch nog voor de statistieken:  de dag gegevens afstand 55 km tijd 6:57:16 stijging 1724.

Ons verblijf tijdens de Alpenweek was de herberg’ La Bergerie”
De herberg ‘la Bergerie’  is gelegen in het kleine bergdorp Champcella, ongeveer 20 km. onder Briançon in de Franse Alpen. Het dorp ligt in een van de mooiste en zonnigste streken, in het zuidoosten, van Frankrijk. Een aanrader voor de wandelaar en mountainbiker. Wij gaan er zeker nog een keer naar terug.

Jos, de eigenaar, zelf een mountainbiker weet nog vast wel een singletrack of doorsteekje die wij nog niet kennen.
Klik hier voor enkele foto’s http://youtu.be/VJtmtr03cCM

2 gedachten over “Col du Galibier maar dan anders !”

 1. Klasse mannen, heb veel respect voor jullie durf en uithoudingsvermogen. Zelf moet ik er niet aan denken een rotsweggetje van 40% af te dalen. Leuk dat we elkaar nog tegenkwamen vlak na de cote de Pallon en dat jullie nog op de camping langs zijn geweest op het Cees Lodewijkplein.

 2. Hallo,

  het traject dat jullie gedaan hebben ziet er wel super uit.
  Wij gaan begin oktober de roc d’azur rijden en hebben daarvoor wel nog een paar dagen vrij..
  Hebben jullie toevallig nog de gps track van de tocht rond de Galibier?of een site waar ik deze van kan afhalen?
  Alvast bedankt,

  Serge

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.