Fred Theunisse herdenkingstocht

Vandaag staat een toertocht op het programma, een herdenkingstocht voor Fred Theunisse die anderhalf jaar geleden op te jonge 65 jarige leeftijd overleed na een periode van ziekte. Fred was een actief lid van de vereniging en genoot vooral bekendheid vanwege zijn vrolijke en optimistische karakter en zijn actieve deelname aan onze trainings- en toerritten. Zijn Rotterdamse humor en droge rake opmerkingen staan nog voor de geest.

Het behoort tot de traditie om onze leden die ons ontvallen zijn in gedachten te houden, dat kan natuurlijk op verschillende manieren en vandaar de toertocht vandaag. Na een toevallige fietsontmoeting op Flakkee vorig jaar tussen Ab en mij en zoon Laurent is afgesproken dat medio 2014 een tocht georganiseerd zou worden.

De weersvoorspelling belooft vooraf niet veel goeds voor vandaag, de wind trekt de ochtend vroeg er al stevig aan en het is grijs en enigszins dreigend en heel af en toe valt er een druppeltje, zou de opkomst wel hoog genoeg zijn voor een dergelijke tocht?

Gelukkig hebben toch een behoorlijk aantal leden zich verzameld bij de Blokweg en wij vertrekken richting Scharendijke, onderweg sluiten nog en paar leden zich aan. Opvallend detail: al onze leden zijn in clubtenue! Wij worden verwelkomd in Scharendijke door Fred’s echtgenote en familie en drinken even wat en ik hou een kort herdenkingswoordje waarna we met familie even op de foto gaan.

Vervolgens vertrekken we met zoon Laurent die op de fiets van Fred, een Kuota, voor een rondje Flakkee. De wind wakkert flink aan maar regen blijft vooralsnog uit en bovendien zit de wind deels niet in de verkeerde hoek en komt pas vanaf opzij na Ouddorp. Het nieuwe fietspad door de slikken van Flakkee blijft fraai. Jan en Leo rijden dit eerste deel op kop en als ras-ervaren kopmannen houden zij een mooi stabiel tempo aan dat voor iedereen goed te volgen is, ook voor Laurent die het niet gewend is in een groep te rijden. Vrij langdurig rij ik naast hem en praat zo over de afgelopen periode binnen de familie en dan hoor je toch dat het overlijden van echtgenoot, vader en opa toch wel een behoorlijke impact heeft. De familie heeft het erg op prijs gesteld dat onze vereniging destijds bij het overlijden en ook nu nog daar aandacht voor heeft.

De koffie met welbekende appelpunt lokt en in Oude-Tonge is het zover, het is niet druk met dit weer en behoudens een driemanschap (waarvan 1 heel snelle vrouw) mede-fietsers, is het uitgestorven.

Na de koffie vertrekken we richting Zierikzee via de kortste weg want het weer wordt bedreigender. De wind neemt nog steeds in kracht toe en de regen lijkt nu echt te komen. Ab en Renee houden nu als kopmannen een mooi tempo aan en ongemerkt schiet het goed op. Om enigszins uit de wind te blijven nemen we de binnenkant van de Grevelingen en kunnen zo bij de sluis door. Nu gaat het wel echt regenen maar nu merk je het voordeel van veel wind, de regenbui duurt  niet lang en veel stelt het uiteindelijk niet voor en je waait weer droog!

Het laatste kopwerk nemen Aren en Tonny voor hun rekening en zo komen we bij Dreischor waar het grootste deel rechtsaf slaat richting Scharendijke om Laurent weg te brengen, zelf neem ik met een paar anderen de weg naar huis, andere verplichtingen roepen.

Thuis gekomen staat 86 km op de teller, voor de anderen zal het pakweg 110 km zijn, zonder meer was het een mooie gedenkwaardige tocht die ondanks de mindere weinig zomerse omstandigheden zeker voor de meesten een goed gevoel voor de rest van de zondag zal geven. Ik denk dat wij als vereniging een mooie traditie vorm geven door op deze wijze onze leden te gedenken.

 

One thought to “Fred Theunisse herdenkingstocht”

  1. Reactie van Laurent Theunisse.

    Hoi ab ik vond het Super leuk en bijzonder om mee te fietsen met jullie! Ik voelde me nog redelijk goed na het fietsen en het is me nog meegevallen eigenlijk. Ik had gelukkig goede benen die dag haha! We vonden het heel fijn dat ondanks het weer toch nog een flinke ploeg was op komen dagen. Mijn moeder vond het ook heel fijn om te zien dat er nog aan hem gedacht wordt ondanks dat ze het ook moeilijk vond dat hij zelf niet mee fietste. Ik hoop nog is mee te kunnen fietsen met jullie! Nogmaals bedankt en hopelijk tot ziens! Mvg Laurent teunisse

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.