GESLAAGDE PIET SNIJDERSTOCHT OP 28-01-2018

Maar liefst 17 bikers namen deel aan de jaarlijkse Piet Snijders Tocht, waaronder twee dames. Vertrekpunt was het dorpshuis te Zonnemaire, waar we werden ontvangen met koffie-thee en een plak cake.
Klokslag 9.30 uur vertrokken we richting de Dijkhuisjes.

Aangekomen bij de Kijkuitsedijk was de eerste beproeving onder aan de dijk en de eerste blubber.
Daarna rechtsaf naar het Grevelingenmeer met zicht op het eiland “Dwars in de Weg”.
Piet Snijders en Jan Hillebrand hadden hier en daar bij boeren en campinghouders toestemming gevraagd om gebruik te maken van hun grindpaden en karrensporen.
Een aantal stond dat welwillend toe. En sporen hebben we gezien. Ik heb geprobeerd het spoor van Jan te volgen, maar af en toe was het gevaarlijk dicht bij de sloot.
Gelukkig waren er geen pechvogels. Behalve onze fietsen hebben we het allemaal droog gehouden.
In de buurt van Noordgouwe gingen we na een karrenspoor over de  Weeldijk, een prachtig Natuur-monument in het midden van Schouwen Duiveland.

Daarna volgde een lastig stukje en ons werd de keus gesteld om te kiezen voor een gemakkelijk stuk via het dorp Noordgouwe.
De meesten gingen echter de uitdaging aan, ook de twee dames, om Jan te volgen langs de Molendiek om na veel blubber en klei uit te komen op de Dreistersediek.
Met uitzondering van hier en daar een glijpartijtje kwam iedereen er goed doorheen.

Daarna ging het weer richting het Grevelingenmeer om langs de dijk waar vorig jaar nog windmolens stonden uit te komen bij het watergemaal bij de Zuidlangeweg.
Via de Helleweg en de Zonnemairsedijk naar de slikken van Bommenee, ook een mooi stukje natuur.

Als je de moeite neemt om even te stoppen en boven op de dijk het “doorkijkbord” bekijkt, kun  je zien waar vroeger het havenplaatsje van Bommenee heeft gelegen.
Dat was een vestingstadje ongeveer gelijk aan Willemstad. Ongelooflijk dat dat nu allemaal onder water ligt.
Bommenee hoorde vroeger bij Zuid-Holland. Bommenede verdween met de stormvloed van 1682. In 1684 besloten de Staten van Holland niet langer geld te investeren in het gebied. De plaats werd in 1684 ontruimd en in 1687 werd Bommenede overgedragen aan Zeeland. Het eiland Bommenee was voor Holland van strategisch belang aangezien de Sonnemere, de stroom die het eiland scheidde van de overige eilanden, werd beschouwd als de grens tussen Holland en Zeeland. Aan de andere kant van Bommenee lag de Gouwe de verbinding tussen de Grevelingen en de Oosterschelde.

Van Bommenee gingen we om de oude werkhaven naar de oude  Zeedijk, en via de Binnendijk en de Veerdijk weer terug naar Zonnemaire.
Daar passeerden we nog net het oude trapgevelhuis, het geboortehuis van Pieter Zeeman die in 1902 De Nobelprijs won.
Hij studeerde aan de HBS in Zierikzee, de school die later naar hem vernoemd is.

Dat was weer een mooi tochtje en leerzaam tochtje van Jan en Piet.

In het dorpshuis hebben we nog gezellig nagepraat met een lekkere kom erwtensoep met brood en spek en tot slot een lekker pint.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”7″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”scrollUp” cycle_interval=”3″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[Show thumbnails]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Fot’s zijn gemaakt door Jeannette de Vlieger.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.