Koos Moerenhout Clinic geslaagd evenement

Een idee uitwerken tot een plan, dan nog de juiste mensen op de juiste plaats vinden en tot slot de voorbereidingen zodanig uitvoeren dat een evenement welhaast zeker moet slagen.
Dat was in het kort wat vooraf ging gedurende de maanden december 2010 tot april 2011 aan de Koos Moerenhout Clinic bij onze vereniging.

Vervolgens komt “D-day” 2 april dichter en dichter. Het zorgt ervoor dat de nervositeit bij de organisatoren meer en meer toe neemt. Er valt immers niets meer te regelen, alles moet dan in de plooi vallen.

En viel het in een plooi? Met grote stelligheid kunnen we daar JA op zeggen.
Om te beginnen al het fraaie weer; vrijdag nog zeer zeer matig, maar zaterdag was het in één keer zomers.
Dan volgt een prima ontvangst bij Autobedrijf Louwerse waar ook nog eens een perfecte entourage was gecreëerd .om het theoriedeel voor het voetlicht te brengen.
Rond de “koffietafel” met bolus even gezellig bijkletsen, sommigen hebben elkaar lange tijd niet gezien zo aan het begin van het nieuwe seizoen. Dan volgt het openingswoord van onze voorzitter Wilbert Stadhouders die Koos Moerenhout en echtgenote Edith op ludieke wijze verwelkomde. Hij las voor uit enkele oude krantenknipsels en Koos moest dan raden welke koers cvan hem dat betrof. In de negentiger jaren behaalde Koos op Schouwen-Duiveland een volledig podium; 1e op Burgh-Haamstede, 2e op Bruinisse en 3e op het Mtb parcours van Westenschouwen. De ex-coureur wist nog exact welke koersen het betrof en dat leverde hem een applausje op.
In die ontspannen sfeer begon Koos zijn uiteenzetting over het belang van trainingen, vooral voor wat betreft het punt waar je staat als je gaat trainen voor een bepaald doel of conditiepeil dat je wilt bereiken. Hij vervolgde zijn betoog door het belang aan te geven van goed eten en drinken, zowel vóór, tijdens en na de inspanning. De hoeveelheid calorieën, vast, vloeibaar enz. enz. De houding op en het afstellen van de fiets, wanneer welke kleding? Deze belangrijke onderdelen, ook voor de toerfietser, werden uitvoerig behandeld. Nooit langdradig, want Koos wist zijn uiteenzetting perfekt te doorspekken met eigen ervaringen en anekdotes uit zijn lange loopbaan.
Ook de vele vragen van de toehoorders over deze onderwerpen werden door Koos op kundige wijze beangtwoord, sooms ook weer met leuke verhaaltjes opgesierd.
Aan het slot van het theoriedeel legde Koos de groep uit wat hij met ons op de Stormvloedkering wilde gaan oefenen. Dubbele waaier, enkele waaier en als leuke afsluiting de sprint, als aan het slot het slot van de koers.

Eénmaal buiten werd vóór vertrek nog een groepsfoto gemaakt door onze eigen fotograaf Tiny van Terheijden, jammer genoeg moest hij om gezondheidsredenen afhaken voor de clinic, maar hij wilde het evenement niet missen en kwam dus als fotograaf. Dank aan Tiny. Ook de PZC stuurde een fotograaf.
De grote groep werd in drieën gesplitst, gekscherend het ProTour team, het Continental team en de Beloften genoemd. Vooraf was afgesproken dat Wim Evertse en Raymond Tolhoek hulp zouden bieden aan Koos Moerenhout indien de groep zou worden opgesplitst en in overleg tussen de heren waren er afspraken daarover gemaakt (nog bedankt Wim en Raymond).

De omstandigheden waren uitstekend, de zon scheen uitbundig en de nadrukkelijk aanwezige wind voelde zelfs warm aan. Die wind paste overigens prima in de opzet van het programma, want bij het waaierrijden is een beetje wind onontbeerlijk. Tijdens de training bleek nog maar eens hoe moeilijk het voor velen is om in waaiervorm te fietsen, toch werd er veel bijgeleerd en uit de reacties achteraf viel te beluisteren dat iedereen het, niet alleen zeer leerzaam, maar ook nog eens als “hartstikke” leuk had ervaren. De laatste oefening, het aantrekken van de sprint voor een van te voren aangewezen man met het “allesbeslissende eindschot” was een ludieke afsluiter van een uiterst geslaagde clinic.

De rit terug, naar Autobedrijf Louwerse, werd in strak tempo afgelegd, de helden hadden blijkbaar honger. De gastheer en zijn mensen hadden ervoor gezorgd dat niemand met een “hongerklop” terug naar huis hoefde. Soep, broodjes, vele flessen Cola en Sinas stonden voor ons klaar; onze complimenten voor deze prima verzorging. Napraten over de opgedane ervaringen of een babbeltje met Koos en Edith, het zorgde voor een opperbeste stemming in elk geval.
Rond half drie sloot onze voorzitter de memorabele clinic af en noemde hij de de prijzenswaardige moed van Fred Teunisse die ondanks de tegenslag met zijn gezondheid er toch weer maar bij was, hij noemde de inzet van de toercommissie, het enthousiasme van de deelnemers en sprak waardering uit voor de verzorging bij Pieter Louwerse en zijn mensen (dankwoord ging verzegeld van enkele flesjes wijn) en roemde tenslotte de man die deze clinic succesvol bracht; Koos Moerenhout. Ook Koos en zijn vrouw Edith werden beacht met wijn en bloemen.

Als Toercommissielid wil ik tenslotte aan alle deelnemers meegeven dat hun aanwezigheid en het zichtbare plezier waarmee zij deze dag beleefden voor ons als Toercommissie, onder andere, de drijfveer zijn om dit soort activiteiten te organiseren. Een vervolg activiteit zal zijn dat Wim Evertse en Raymond Tolhoek (bedankt nog voor jullie hulp zaterdag) op enkele woensdag avonden ons verder te bekwamen in het waaierrijden.

Voor jullie dames en heren deelnemers en alle mensen die verder bij de organisatie en de uitvoering betrokken waren tot slot nog één woord: CHAPEAU

6 gedachten over “Koos Moerenhout Clinic geslaagd evenement”

 1. Dit was echt een leuke fietsdag zo, met een heel leuke clinic van Koos en een heerlijk pittige afsluittocht met Wim als grote stimulator en motivator.
  Ik denk dat ik er weer een stukje beter van ben geworden.

 2. Ik vond het een hele geslaagde/gezellige dag.Het was leerzaam…….en aan alle superknechten die zo hard gewerkt hebben om de sprint aan te trekken….. SORRY dat ik hem verknalt heb!!!

 3. zeer geslaagd evenement en ik hoop dat velen van ons op zaterdag 28 mei meedoen aan de koos moerenhout classic te steenbergen (zie zijn website) met de rit over 180km komen ze ook over ons eiland dus we zijn bijna verplicht om mee te doen.

 4. Ik vond het een zeer geslaagde middag, met een prima sfeer en een grote dosis aan trainingsarbeid. Compliment aan alle mensen die dit hebben georganiseerd.

 5. Supergave dag zo bij elkaar. Heel interessant theoriegedeelte met leuke weetjes en daarna lekker ‘knallen’ op de kering.
  Complimenten aan Koos Moerenhout en de RTC organisatie.
  Heb tijdens de training Tiny veel zien fotograferen; zijn die foto’s beschikbaar en zo ja waar?

  Chapeau !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.