Koud en nat in de Alpen

De 100 Colstocht van Piet Schneiders

Na de Col d’ Izoard volgen de beklimmingen van de Lautaret, Galibier, Telegraphe, Madeleine en de l’ Iseran elkaar in snel tempo op eigenlijk was het de bedoeling om die geweldige Alpencols in hooguit drie dagen overwonnen te hebben. Helaas,  na de Izoard op 29 augustus sloeg het weer radicaal om. Afwisselend regen, harde wind en koude waren spelbreker. In die omstandigheden is de camper veiliger dan de steile hellingen tot meer dan 2000 meter hoog. 

Daarom kon Piet pas enige dagen later, op 2 september vanuit Briançon aan de Col de Lautaret beginnen. Die 20 km vielen wel mee, maar de laatste 7km naar de top van de Galibier op ruim 2600 meter hoogte vielen hem zwaar. Ook al omdat het sneeuwde, natte sneeuw wel te verstaan, maar geeft aan hoe lastig de omstandigheden waren. De afdaling naar Valloire was spectaculair, de kou en de natte weg gaven daaraan nog een extra dimensie. Diep respect ook voor Lenie die dat zelfde traject achter het stuur van de camper doet. Na de overnachting in Valloire stelde de volgende dag de klim naar de top van de Telegraph niet veel voor alhoewel 10 graden niet echt een pretje is. Echter het plan om door te rijden naar de Col de l’ Iseran kon de “ijskast” in, want het begon weer te regenen. Piet en Lenie besloten daarom inLanslebourg te stoppen en te overnachten. Dinsdag was het nog steeds druilerig weer toen Piet opstapte om aan de Col de Madeleine (niet de beruchte Col) te beginnen, het viel toch een beetje tegen op de nuchter maag. Na een korte afdaling loopt de weg langs de Arc gestaag op tot in Bonneval, een lief plaatsje met veel bloemen en daar gaat het los. Eerst door de bergweiden en dan langs de kalere bergwanden loopt de smalle weg in lange stroken en met behoorlijke stijgingspercentages omhoog. Het is een heel aparte klim. Zwaar, maar gelukkig stond Lenie boven met een welverdiende hap. Vervolgens bracht een lange afdaling Piet en Lenie inVal d’ Isere, hun volgende overnachtingsplaats.  Laten we hopen en duimen voor Piet en Lenie dat het daar nu wat warmer en zonniger wordt.

One thought to “Koud en nat in de Alpen”

  1. Onder normale omstandigheden is dit best een zwaar traject.
    Maar onder deze omstandigheden heb ik zeer diepe respect voor je prestatie Piet.
    Niet alleen voor jou maar zeker ook voor Lenie, omdat ik makkelijker met de fiets in de bergen rij dan met de auto, je moet het maar doen
    Ik blijf jullie volgen succes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.