Koude seizoenstart

Zo, de eerste fietskilometers binnen het officieel toerprogramma zitten erop. Na de 1e trainingsrit zondag 17 maart, vorige week de dorpentocht, afgelopen woensdagavond en vandaag hebben we al weer 4 ritjes binnen het programma achter de wielen zitten.

Afgelopen winter hebben de meesten zich bezig gehouden met spinnen, fitness of wanneer het buitensport betreft hardlopen, fietsen op de ATB of racefiets en ogenschijnlijk valt op dat iedereen die tot nu toe meegefietst heeft een goede basisconditie heeft.

Waar het normaal gesproken in de winter koud is lijkt het alsof het winterpatroon zich gewoon voortzet. Nog nooit heb ik begin april vorst en ijs gezien op mijn vijver buiten. Het is eigenlijk ongekend dat de lage buitentemperatuur in combinatie met de ijzige forse (noord)oostenwind ons als fietsers zo hebben bezig gehouden als bij aanvang van dit seizoen.

Vanochtend bijvoorbeeld -2 graden, mist bij vertrek thuis om 8.30 uur maar gelukkig weinig wind. Gisteren echter, maar ook tijdens de dorpentocht, forse wind uit de verkeerde hoek met lage temperaturen en die eisen al snel veel energie. Je zou bijna denken dat dergelijke extreme aanvangsomstandigheden van het seizoen zou leiden tot beperkte deelname maar niets lijkt minder waar!

Tijdens de dorpentocht stonden maar liefst 35 man aan de meet en ook 17 maart tijdens de 1e trainingsrit al 26 terwijl ook weer woensdag en vandaag een kleine 30 leden zich melden zodat heel voorzichtig gesteld kan worden dat, ondanks de extreme weersomstandigheden, deze kennelijk niet reden zijn om dan maar niet te fietsen. Dat belooft wat voor het komend seizoen wanneer de temperaturen gaan stijgen.

Heel plezierig is verder het grote aantal nieuwe gezichten en dat biedt weer perspectief voor de toekomst van onze RTC die de laatste jaren toch al niet slecht boerde voor wat betreft ledenaantallen. Wanneer al die aantallen ook nog gaan fietsen dan komen we bijna fietspad tekort!

Wanneer je zo met wat leden praat zijn er al heel wat plannen bij menigeen. Vooral de leden met “berg” aspiraties zijn er genoeg en niet met de minste plannen. Wat te denken van Cees en Frank die de “Mont Blanc” ronde gaan doen, een dikke 300 km op 1 dag met meer dan 8.000 hoogtemeters! Ook de Ardennen staan weer op het programma en hier en daar is een camping in limburg en Frankrijk geboekt zo te horen.

Zelf ben ik van plan om met Ab (en waarschijnlijk Harro) aanvang te maken met de 100 colstocht. Wanneer er niets tegenzit gaan we 31 mei van start voor het 1e deel door midden Frankrijk van NoordOost naar ZuidWest. Om mezelf goed voor te bereiden heb ik een 2e fiets aangeschaft met een Campagnolo Triple Athena. Inmiddels heb ik de afgelopen jaren wel wat klimervaring opgedaan en ben tot de conclusie gekomen dat ik geen klimmer ben die op kracht kan opereren in dit soort omgevingen. Een compact met 50/34 en maximaal 29 achter heeft mij zonder enig probleem tot grote hoogtes gebracht maar mijn gevoel zegt dat ik het me makkelijker maak met een triple. Inmiddels heb ik 2 ritjes met de nieuwe fiets gemaakt waarbij gisteren de wind fors parten speelde, vandaag stelde die niet veel voor. Wat me echter direct aan de triple opviel was de soepelheid waarmee de trappers rondgaan, natuurlijk moet je gewoon dezelfde snelheid en kracht opbrengen maar het feit dat de schakelmomenten dichter op elkaar liggen bevestigen heel voorzichtig mijn vermoeden dat de keuze waarschijnlijk geen slechte zal zijn, nu binnenkort maar eens de eerste berg-of heuvelmomenten afwachten!

Volgende week staat de koppeltijdrit op het programma. De toercommissie heeft haar best gedaan om een gevarieerd programma op de agenda te zetten en deze rit is daar een voorbeeld van, komt allen zou ik zeggen. Toeval wil dat ik zelf vanaf volgend weekend een week vakantie heb en weg ga maar de verleiding om mee te doen is toch groot, terwijl ik weet dat ik geen tijdrijder ben, maar ja, daar gaat het wat mij betreft niet om. Binnen de vereniging wat afwisseling en gezellig nog napraten na zo’n ritje heeft ook zijn charmes.

Laten we hopen op een mooi seizoen zonder ongelukken, een hoge deelnamegraad en mooi weer zodat we in september op een mooi 35 jarig jubileum kunnen terugkijken!

Wilbert Stadhouders

Voorzitter RTC Schouwen Duiveland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.