Mountainbike schoon in 5 stappen

Ken je dat gevoel? Heb je de hele dag een zware, maar supergave trail gereden.
Moet je bij thuiskomst je bike nog schoonmaken.
Om de levensduur van je mountainbike te verlengen, is het echter belangrijk dat je dit goed doet.

Stap 1: verwijder de grootste ‘troep’

Ben je met de mountainbike op pad geweest? Dikke kans dat er grote klodders modder aan je frame en onderdelen hangen. Spoel de fiets eerst af met een tuinslang (met borstel) of plantenspuit. Gebruik geen hogedrukreiniger. Je spuit dan het smeermiddel tussen je onderdelen uit. 

Stap 2: aandrijflijn schoonmaken

Zorg dat je bewegende onderdelen goed schoon zijn. Verwijder zand uit je derailleurs, cassette, tandwielen en ketting. Voor het reinigen van je ketting gebruik je ontvetter. Smeer met een borsteltje je ketting in met de ontvetter en laat het product zijn werk doen. Vergeet ook je voorvork niet schoon te maken! Je hebt speciale borstelsets, zodat je goed bij de verschillende onderdelen kunt.

Stap 3: zet je frame in het sop

Gebruik emmer en sop en maak je frame en de wielen goed schoon. 

Stap 4: spuit je fiets af

Gebruik wederom de tuinslag of plantenspuit en spuit je fiets van boven naar beneden schoon. 

Stap 5: drogen en smeren

Maak je fiets en de losse onderdelen goed droog om roest te voorkomen. Pak een oude doek en maak de onderdelen (derailleurs, cassette, tandwielen en ketting) goed droog. Smeer vervolgens je ketting en draai je trappers een aantal keer rond. Het smeermiddel kan zich dan goed over de aandrijflijn verspreiden. Verwijder overtollig smeermiddel met een oude doek, zodat er geen vuil aan blijft hangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.