Ook conditioneel beslagen ten ijs komen

Het materieel en het onderhoud zal van groot belang zijn gedurende Zierikzee- Menton, maar het “motortje” en de brandstof zal op zijn minst even belangrijk zijn. Voldoende trainingsarbeid voorafgaand aan het karwei is daarom een must. Begin maart heb ik een moment opname gemaakt van het conditiepeil waarop ik me bevond, om van daaruit toe te werken naar een niveau dat 14 dagen aan één stuk fietsen met zware beklimmingen mogelijk te maken.

Koos Moerenhout zei het nog in het theoriedeel van zijn clinic. Meet waar je staat aan het begin van het seizoen om toe te kunnen werken naar het evenement waarvoor je wilt gaan. Daarbij gaf hij ook de tips om daar te geraken. Begin maart deed ik m’n begintest. Warmrijden en dan een maximaal tempo rijden gedurende 20 minuten. De handen daarbij bovenop het stuur over een parcours dat evenveel mee- als tegenwind kent. In die eerste test kwam ik tot 29,8km per uur.  Na ruim een maand interval, duur- en krachttraining kwam ik vorige week in dezelfde test tot 32,5km per uur. Theoretisch betekent een en ander dat ik een stuk gemakkelijker bergop zal kunnen rijden. Ik kan kiezen of een lichter verzetje trappen of met meer snelheid omhoog.  Een prettig idee.

Het is voor die lange trip ook van belang dat je je lichaam laat wennen aan meerdere dagen op rij fietsen. Toen ik eind  maart 4 dagen achtereen mijn kilometers wilde maken  viel dat bar tegen. Het was toen natuurlijk ook nog veel kouder. In de komende dagen wil ik deze test herhalen, maar dan gedurende 5 dagen. Door middel van dit artikel wil ik de belangstellenden daarvan op de hoogte houden. Vanavond ga ik voor de eerste 60km met de RTC woensdagavondtraining mee  en voor morgen staat het voorijden van de Bloesemtocht op het programma (112km), vrijdag een ritje van ca 80 km, zaterdag naar de Vlaamse Ardennen (107km) en zondag dan de echte Bloesemtocht in onze toerclubrit. Ik had gehoopt dat mijn medefietsers naar Menton in grote getale deze 5 daagse zouden meefietsen, om te kijken waar iedereen staat, maar ook om het groepsgevoel te bevorderen. Helaas zijn de drukke agenda’s van de moderne tijd spelbreker.

Het eerste ritje vanavond ging prima.  Natuurlijk zou ik bijna zeggen, met de RTC woensdagavondtrainingsrit en 22 fietsers hoefde ik alleen maar in de buik van het peloton te zitten. Ruim 56 km gefietst, 1 uur en 50 minuten onderweg met een gemiddelde hartslag van 120, voor mij betekent dat een duurtraining met lage intensiteit. Morgen zal er tijdens de 112 km wel iets meer van me gevraagd worden. we zien het wel na 60km is er koffie.

Nou, de tweede trainingsrit zit er op. Het was schitterend weer om de bloesemtocht voor te rijden en aan de reacties van de medefietsers te horen is het parcours ook een succes. Gelukkig krijgen we  nog genoeg bloeiende boomgaarden in beeld. We hebben om beurten kopwerk gedaan zoals ik dat ook wil in de weken van Zierikzee- Menton. Ik neem daarbij de tip van Koos Moerenhout mee om niet alleen de allersterksten het werk te laten doen. De anderen zitten dan alleen maar “in het wiel” en moeten zo geconcentreerd mee fietsen dat zij de omgeving niet eens in zich op kunnen nemen. Dat mag niet gebeuren op onze tocht naar het zuiden. Het avontuur moeten we allemaal kunnen beleven. Voor mezelf was het vandaag een heerlijk ritje, ondanks wat meer kopwerk dan gisteravond bleef de gemiddelde hartslag practisch gelijk aan die van gisteravond (nu 123).  Het tempo lag iets lager, maar dag mag ook wel we fietsten vandaag immers bijna 60 km meer. Met gisteravond en vandaag bij elkaar heb ik nu 168km gereden. Morgen doen we er nog ca. 80 bij. Hopelijk zijn er wat meer “Mentongangers” bij zowel vrijdag, zaterdag als zondag.

Vrijdagmiddag, weer helemaal opgefrist na de douche en het middagmaal. De 80 km van deze morgen leverden geen problemen op. De Philipsdam over en St Philipsland rond was weer eens wat anders. Het lichaam kan het blijkbaar goed aan, ik merk wel dat ik na het fietsen voortdurend trek heb. Dat klopt ook wel , want in deze drie dagen verbruikte ik zo’n 7000 cal. extra en om niet te veel “in te teren” blijf je eten. Vandaag waren we met 6. Morgen gaan er minstens 8 Mentongangers richting Oudenaarde, misschien wel 9.

Uiteindelijk reden we zaterdagmorgen om 8 uur met een groep van 10 naar Oudenaarde. Acht “Mentongangers”  en 2 gasten. Mijn lichaam protesteerde  nog niet gelukkig na die eerste 3 dagen. De 108 km in de Vlaamse Ardennen met de 14 hellingen en de 1411 hoogtemeters verteerde ik voor mijn gevoel ook goed. In rustig tempo omhoog of mezelf eens testen, het ging allemaal goed. Ook de rest van de groep had het prima naar de zin en het was heerlijk om te zien hoe iedereen zich “uitleefde” op dit fraaie parcours in de  Vlaamse heuvels. De zomerse omstandigheden zullen er zeker aan hebben meegewerkt. Een beste training met ruim 4 uur en drie kwartier op de fiets, de gemiddelde hartslag was 121 en de hoogste hartslag van 167 (hoger is bijna onmogelijk voor een mannetje van mijn leeftijd)  was er op de beklimming van de Kanarieberg (het Muziekbos). Het is nu de morgen van1e Paasdag en ik mag zo naar “de Biet” om de inschrijving van de Bloesemtocht te verzorgen. En……..  het is wat stram allemaal die 3500 verbruikte cal. in combinatie met de inspanning maken toch dat deze 5e achtereenvolgende trainingsdag (nu al 4 dagen en 356km achter de rug) in aanvang lastig zal zijn. Eens kijken hoe snel de stramme beentjes weer soepel kunnen worden. Op voor nog eens 115km in de Bloesemtocht.

De Bloesemtocht is achter de rug. Met een groep van 33 man (en vrouw)  sterk een ontspannen rondje gefietst. De stramheid was op de Zeelandbrug al uit de benen en de sfeer, en niet te vergeten het weer, onderweg zorgden ervoor dat de kilometers snel onder de wielen doorgleden. Bij terugkomst in Zierikzee stonden er 112 km op de teller en daardoor kwam het totaal van mijn 5 opeenvolgende trainingsdagen op 468km, daarvoor gebruikte ik 17 uren en 12 minuten. In z’n totaliteit dus 27,2km per uur, daarbij moet worden gemeld dat de “bergrit” van gisteren het gemiddelde uiteraard danig beïnvloed. In die 5 dagen verbruikte ik, alleen al op de fiets, ruim 15000 cal. ofwel ca 3000 per dag. en het gewichtsverlies bedroeg ca. 2,5kg. Dat is veel als je meerekent dat de inspanning, gezien de gemiddelde hartslag over al die dagen, nooit echt bovengemiddeld is geweest. Lichamelijke klachten zijn er niet nu de trainingssessie achter de rug is alhoewel een aantal “onderdelen” wel enigszins gevoelig zijn.  Ik kan iedereen die de trip naar Menton gaat maken aanraden om eens 4 of 5 dagen achtereen te fietsen. Dan pas merk je wat langdurige inspanning met je lichaam doet.Hopelijk is het onterecht, maar ik heb een klein beetje het vermoeden dat daar misschien wel te luchthartig mee wordt omgesprongen. Het idee dat je op een dag 80 tot 100 kilometer in hoog tempo kunt wegtrappen betekent zeker niet dat je duurvermogen hebt om één of 2 weken 150km per dag te kunnen fietsen. Wees gewaarschuwd!  Tot slot;  een verstandige deelnemer aan de toertocht Zierikzee- Menton moet zeker de 3-Vlaanderentocht van 150km op 14 mei,  de Koos Moerenhout Classic van 180km op 28 mei en de Ardennenrit van de RTC op 4 juni fietsen. Ook al om nog een aantal malen iets gezamnelijks te doen, ik heb zaterdag ervaren dat het zeer nuttig is. Neem  je vrienden mee en maak er wat van.

4 gedachten over “Ook conditioneel beslagen ten ijs komen”

 1. Hans van Elzelingen heeft deze week zelfs 6 fietsdagen achtereen volgemaakt en Wilbert Stadhouders kwam tot 4. Jan Flach en Alex Wals en Ab Heijboer fietsten elk 3 dagen achtereen.

 2. Hierbij mijn gegevens van de afgelopen dagen:

  Vrijdagmorgen om 5uur s morgens op de fiets naar de zaak in heerjansdam (73km)
  Gewerkt en om 16.00 weer terug.

  Zaterdag de prachtige ardennenrit

  En vandaag wederom de schitterende rit waarbij ik lekker op de kop mocht, de bloesemtocht.

  Helaas had ik deze dagen wat problemen mét mijn hartslagmeter en daarom geen goede gegevens, maar de benen voelen nog steeds goed aan alleen merk ik dat het zitvlak wat gevoelig is. Ook een belangrijk iets als ik 14 dagen achter elkaar móet trappen.

  Wellicht plak ik er morgen nog een ritje achteraan .

  Deze dagen hebben we natuurlijk wel vreselijk veel geluk gehad mét het weer.
  Héél goed mogelijk dat dit naar mentor wat minder is.

  Kortom, ik ben op de goede weg , maar ben er nog niet.

  Groeten,
  Alex

 3. het gegeven van Cees klopt dat ik maar 3 dagen achterelkaar kon fietsen.
  Echter omdat ik donderdag niet kon had ik al dinsdag alleen 80 km gedaan. al met al dus deze week inclusief de trainingrit van woensdagavond kom ik toch aan het alleszins redelijk totaal van 465 km.

  al met al een mooie week met een hele mooie tocht in de vlaamse ardennen. (ondanks het hier en daar slachte wegdak.)

 4. Zelf heb ik ervaring met meerdaagse tochten maar dan op de mountainbike. Marathon wedstrijden daarnaast de Trans Alp ook 8 daagse mountainbike tochten over wandelpaden in de alpen.
  Meer op http://www.johanmtb.nl/Johan_Mountainbiken/Reisverhalen.html
  Genieten van deze tocht kan alleen als je goed voorbereid ben. Zoals ik het lees zijn er enkele op de goede weg echter de meeste van jullie kijken meer naar het aantal km met een gem snelheid dan naar de afgelegde afstanden, mijn advies doe dat pas weer na deze tocht. Zoals al is opgemerkt doe wat meerdaagse tochten, maar dan wat minder hard maar wat belangrijk is langer. Mijn advies is dan ook, kijk meer naar het aantal uren dat je op de fiets zit dan naar de snelheid en de afstand. Maak voor je zelf een week planning met daarin meerdere aan een gesloten dagen, minimaal drie achter elkaar, dat je lange fietstochten van tussen de 6 en 8 uur kunt maken. Straks moet je ook elke dag minimaal 6 uur op de fiets. Ga op de lange tochten niet te hart het mooiste is met een hartslag meter die laag is afgesteld op max 60 % van je max hartslag. Let op ook rust is training dus na een paar zware dagen neem voldoende rust dit houd niet in dat je helemaal niets doet maar ga eens zwemmen of een paar uur wandelen. Niet alleen dagen van veel uren plannen maar ook dagen van korte tochten bij voorbeeld van anderhalf uur maar dan zeer intensief.
  Naast de lichamelijke conditie is er ook nog de geestelijke conditie deze conditie is meestal op peil als de lichamelijke conditie goed is. Doordat je sport gaat het bloed beter stromen, dus komt er meer bloed in je hersenen, waardoor je als sporter helderder kan denken. Helder denken komt goed van pas bij de pijn in de benen (die zeker zal optreden) om dan toch zeker en vast de eind streep van die dag weer te kunnen halen. Motivatie maar dat zit bij jullie wel goed denk ik.

  Ik wens jullie dan ook een mooie en zorgeloze tocht en zal zeker de verrichtingen blijven volgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.