Pays des Collines, zaterdag 18 augustus

Niet alleen de “klimgeiten”, maar ook alle andere clubleden die van een uitdaging houden worden van harte uitgenodigd om op deze zaterdag 18 augustus mee te fietsen in de Vlaamse Ardennen Toerclubrit. Een toertocht door het Vlaamse heuvelland en het Parc Naturel du Pays des Collines met al z’n schoonheid, typische landschappen en leuke verkeersarme weggetjes. Steile klimmetjes, goed lopende langere hellingen, zelfs een enkele kasseistrook, ja zelfs een tweetal klimmetjes dokkerend omhoog.

Een parcours waarvoor we niet eens zolang hoeven te reizen, want we kunnen starten vanuit het mooie en ook gemakkelijk bereikbare Oudenaarde dat slechts op 122 autokilometers van Zierikzee ligt. Als je om 7.30 uur vanaf Schouwen-Duiveland vertrekt dan kun je om 9.30 uur op de fiets zitten.

Vorig jaar oktober is de, door ons zelf uitgezette, tocht gestest door een 5-tal RTC-ers en die waren unaniem van mening dat de toertocht een verrijking zou zijn voor onze Toerkalender. Voor de wat betere klimmers is het 126 km lange parcours met ca 1600 hoogtemeters goed te doen in ca 5 en een half uur. Voor de “minder begenadigde” klimmers ligt er hetzelfde parcours dat door enkele “afsnijpunten” dan is ingekort tot ca 111 km met ca 1350 hoogtemeters. Eveneens goed te doen in ca 5 en een half uur. Samen koffie drinken en even na de helft van het parcours nog eens samen pauzeren is dan goed te combineren. Voorwaarde voor de tweedeling is natuurlijk wel dat er voor beide groepen voldoende deelnemers moeten zijn. De toercommissie zal dat beoordelen.

Voor het vervoer van fietsen kan er een bus worden ingezet, zodat we met minder personenauto’s toekunnen. We dienen dan wel vooraf te weten wie de Vlaamse Ardennen Toertocht wil gaan rijden. Als je dus van het fietsvervoer gebruik wil maken geef je dan nu op aan Leo Noordijk, emailadres;  soptho@zeelandnet.nl.        

                                                                                                                                                                                                                                  Tegelijkertijd is het voor de organisatie (en dus de eventuele vorming van 2 groepen) van belang te weten wie er op deze dag meegaan. Schrijf je dus in voor deze tocht door overmaking van € 5 voor leden en € 8 voor niet-leden op rekeningnummer 42.61.73.619 t.n.v. RTC Schouwen-Duiveland, onder vermelding van; Vlaamse Ardennen 18 augustus. SCHRIJF IN VÓÓR  14 augustus zodat  de toercommissie de organisatie goed op poten kan zetten.

 Nu nog enige gegevens over de rit zelf. Vanuit Oudenaarde, mooi stadje met uitstekende parkeermogelijkheid,  zetten we koers naar het zuiden; de heuvelzone in. De eerste 6 km. vlak tot licht glooiend tot we aan de voet van de Rotelenberg staat, daar ligt de eerste “echte klim”; 800m lang tegen gemiddeld 4%. Tot de Kluisberg, de kant die wij oprijden Mont Enclus, omdat we daar al in franstalig gebied zijn, loopt het parcours op en af  door het boerenland met smalle kronkelweggetjes. Op de Mont Enclus, op 100m hoogte na een klim van ca 900m die gemiddeld 9% omhoog loopt met eensteilste stuk van ca 15%, kijken we ver weg naar het zuiden. Na een snelle afdaling zijn dan de volgende 20km weer vlak tot licht glooiend, door gehuchtjes, langs boerderijtjes en over rustige weggetjes tot we bij Mont St. Aubert aankomen. Van een afstandje lijkt het een “pukkeltje”, maar als je boven bent na ruim 2km met een steilste stukje van 17% en gemiddeld 5,5% dan oordeel je toch anders. Na de afdaling volgt weer een vlak tot licht glooiend deel, met 20 meter als laagste en 50 meter als hoogste punt. Zolangzamerhand wordt het tijd voor een stop. Dat zal waarschijnlijk bij Boulangerie “Au bon pain d’Aubain” in Moustier zijn. Er moeten koolhydraten worden ingeslagen voor het traject dat nu volgt. Te beginnen met de kasseiklim “Saule Pendu” bij Lieu Pire. Daarna slingeren we verder door een dunbevolkt gebied en over smalle landweggetjes. Hier klimmen we een paar keer van ca 40 meter tot ca 130 meter hoog, we zitten midden in het Parc Pays des Collines. Na ca 86 (afhankelijk van groep) of ca 96km komt het “klapstuk” voor de wielen. De Mont Saint Laurent vergeet niemand meer, een betonweggetje in het begin en een betonweggetje op het laatst, maar daar tussenin………..ca 800m kasseien, gemiddeld stijgingspercentage 10%, uitschieters naar 12 à 13″. De rue Mont Saint Laurent wordt de rue Vertes Feuilles maar het lijden gaat door. Het is Luctor et Ermergo en in het gehuchtje Hauts zijn we boven. En je hebt wat om over te praten. Ook in het vervolg van de route zitten nog een aantal leuke beklimmingen (over asfalt gelukkig). De beklimmingen bij Elzele, de Hoppeberg, de Kokerellestraat (zijkant van de Eikenberg) zijn ” Zeelandbruggetjes” vergeleken met de Mont Saint Laurent. Maar voor de beenspieren is het toch prettig om na de Kokerellestraat, gemakkelijk pedalerend, de laatste kilometers naar Oudenaarde te kunnen afleggen. Mogelijk is er dan ook nog wat tijd over voor echte ontspanning van de beenspieren

Beste allemaal, dit is een Toerclubrit die ik jullie mede namens de toercommissie van harte kan aanbevelen.

Profiel van de 126 en 111km.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.