Smalstedentocht 2011, parel op de kalender

De tocht voert ons door een uniek overblijfsel uit de rijke historie van de Nederlanden, namelijk  6 Smalsteden.  Steden die alleen in Zeeland voorkomen. Tevens een route die voert langs de al even unieke waterwerken die Zeeland rijk is, met daarbij nog de verscheidene karaktereigenschappen van het Zeeuwse landschap boven de Westerschelde.  Al die elementen samen maken de Smalstedentocht tot de parel van onze toerkalender en misschien wel de mooiste tocht in onze provincie.

Na de start in Zierikzee zal Brouwershaven de eerste Smalstad zijn die wordt aangedaan. Vervolgens zet “het peloton” koers naar de Grevelingendam en de Philipsdam met de Krammersluizen sluiten daar naadloos op aan. Nieuw ten opzichte van vorig jaar is de fraaiere route langs het Schelde-Rijn kanaal , maar op Tholen rijden we over hetzelfde traject als in 2010 naar St. Maartensdijk, de 2e Smalstad. Na Poortvliet is de route weer aangepast en daarmee aantrekkelijker geworden. De koffiestop zal weer plaatsvinden aan het begin van de Oesterdam.

Na de Oesterdam rijden we niet langer kilometerslang over de Oude Rijksweg ( fietspad), maar rijden we door de “glazen stad” en later over de Valckenisseweg naar Rilland. Tot Kruiningen blijft de route dan practisch gelijk aan 2010, maar na Kruiningen kiezen we niet voor de brug over het Kanaal door Zuid Beveland, maar voor de doorgang over het Sluizencomplex bij Hansweert, éénmaal over de sluis zoeken we dan de Schoorse Zeedijk op om onze weg naar Eversdijk te vervolgen. Deze route zorgt ervoor dat we wederom vele kilometers fietspad langs de Rijksweg vermijden, waardoor de route aan schoonheid wint. Ook in de kilometers die nu volgen tot smalstad no 3, Arnemuiden, is het parcours aantrekkelijker geworden. Een tweede stop, de lunchpauze, is in de omgeving van Heinkenszand voorzien. Na Arnemuiden en via Middelburg rijden we op de smalsteden 4 en 5, Westkapelle en Domburg aan. Op enige kleine wijzigingen na loopt de route dan over het parcours van 2010, ook op weg, via de Veerse Dam, naar Kortgene, Smalstad no 6 en tot slot over de Zeelandbrug naar Zierikzee is dat het geval. Na Domburg staat overigens nog een 3e stop gepland om eventueel nog iets te eten en/of de bidons te vullen.

Alleen voorinschrijving

Zondag 31 juli 2011

Afstand ca 208 km.

Starten vanuit Zierikzee (Hogen Blok) 7.30 u. en Brouwershaven  7.50 u. (Markt)

Rit langs de 6 Smalsteden en vele Deltawerken

 

Voorlopige deelnamelijst per  18 juli:

Tonny Vaes, Johan Hendrikse,Frans Dudok, Jan Hillebrand, Toon vd Wekken,  Ab Heijboer,  Jan Flach en dochter, Henk Krijger, Marco vd Velde, Anne de Bruijn, Toon Muste, Piet Schneiders, Peter vd Anker, Cees Lodewijk, Tim Kuppens, Reza vd Wouw, Alex Wals, Hans van Elzelingen, Leo Noordijk, Herbert Swärtz, Tiny van Terheijden, Frans Dieleman. Bart van Gils, Tom Janmaat, John Scheffers, Cok Deering, Leo Braber, Kees Everaers, Renée Verwijs, Cor Natte, Huug Winfield, Marcel Schiettekatte, Jan Boot, Huib Smits.

 

 

 

One thought to “Smalstedentocht 2011, parel op de kalender”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.