Toerclubrit Rond het Haringvliet

Zondag 10 juli, de Haringvliettocht van 122,5km.  (geschreven door Renée Verwijs)

Na de vele prachtige verslagen uit de hoge delen van Frankrijk nu weer eens een tocht door het vlakke zuidwesten van Nederland. Ook mooi.

Vanaf 8.30 uur “druppelden” de deelnemers binnen bij de Biet. Eerst een kop koffie en luisteren naar mooie ervaringen van de Mentongangers waarvan enkelen  al stonden te springen  om weer een tochtje te maken.

Om 9.00 uur gaven de Jannen aan te willen starten en stapten we met 26 clubleden en één gast op de fiets. Na nog een kort woordje van Jan Hillebrand konden we van start om via het Dijkwater naar Flakkee te rijden. Jan Hillebrand zette zich samen met Leo Noordijk op kop en gaven het tempo aan. Jan Boot zorgde, bij  opdoemende obstakels en gevaar,  voor de communicatie door middel van zijn fluit!!

Net na Oude Tonge waren er de enige pechgevalletjes. Bij Frans Dudok braken 2 fietsspaken maar  hij kon gelukkig verder en Marcel Schiettekatte had af te rekenen met een lekke band. Marcel had wel een reserveband bij zich, maar ook die was al enige malen geplakt  (we blijven zuinige Zeeuwen!!).  Via Hellegatsplein gingen we naar de Hoekse Waard en omdat de weergoden ons, na enkele dagen met veel wind, goed gezind waren was de sfeer in de groep opperbest. Er werden onderweg de nodige ervaringen uitgewisseld en ook nog genoten van de mooie omgeving. Via allerlei dijkjes en polderwegen brachten Jan en Leo ons bij het pontje van Nieuw Beijerland. Een tussenstop van 5 minuten voor de oversteek naar Voorne en Putten. Langs het Haringvliet bereikten we uiteindelijk Hellevoetsluis. Iedereen was wel toe aan de grote appelpunt met slagroom en de koffie. Het zat bovendien lekker daar in de zon op het terras waar we ons toch nog moesten  opladen voor het laatste stuk richting Schouwen.

Leo en Jan gingen weer op de fiets zitten en dus moesten we mee richting Flakkee. Het ging in stevig tempo de Haringvlietbrug op en door de polders van Goeree naar de Brouwersdam. Voor mij was het de eerste keer en ik heb ervan genoten, toch merkte ik dat het onrustig werd in de groep daar op de Brouwersdam. Het was voor mij nieuw, maar aan het eind van de Dam werd er aangezet voor de eindsprint tot de ingang van Duin en Strand. Is dat competitie tussen Schouwen en Duiveland? De mannen van de Westhoek gingen rechtdoor en wij linksaf richting Zierikzee.

Nogmaals ik heb genoten, organisatoren bedankt, ik hoop nog vele tochtjes mee te doen.

Renée Verwijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.