Wegkapitein cursusdag

Zoals beloofd op de ALV zou ik verslag doen van de cursus wegkapitein.

Zondag 13 maart j.l. hebben we met een twaalf leden van RTC  een clinic wegkapitein van de NFTU gevolgd.

Deze werd gegeven door Jeffrie Janssen uit Rhoon, hij is opleider van de NFTU en heeft daar zelf ook de trainersopleiding gedaan.

De deelnemers waren, Linda Jumelet,Leo Lemsom, Aren van Wezel, Wouter van Hooijdonk, Huug Winfield, Eric Groenendijk, Wilbert Stadhouders, Ab Heijboer, John Pantekoek, Ron van Nieuwenhuizen, Renee Verwijs, Marco van de Velde.

Vanaf 9.30 uur druppelden de deelnemers binnen in “De Biet” en na een bakje koffie en het welkom heten van de deelnemers en Jeffrie begonnen we deze dag.

De planning was om vanaf 10.00 tot 12.30 uur de theorie over het wegkapiteinschap en de daarbij behorende regeltjes om een toertocht of training goed te laten verlopen aan ons uit te leggen en de vragen die wij daar bij hadden te kunnen beantwoorden.

De manier van fietsen in het huidige verkeer en zeker op de fietspaden is dusdanig aan het veranderen dat nadere regels en normen noodzakelijk lijken. Wielrennen is steeds populairder, de E-Bikes zijn erg in trek zowel bij vergrijzende senioren als jeugdigen en dat zorgt ervoor dat er op de fietspaden verschillende snelheden en fietsstijlen zich manifesteren op een en hetzelfde fietspad.

Vanuit de NFTU wordt er ook als advies gegeven dat je per wegkapitein c.q toerleider aan circa veertien renners leiding kan geven. Hetzelfde aantal van veertien wordt beschouwd als maximale fietsgroepgrootte, er zijn aanwijzingen van de de NTFU dat de overheid hiervoor regels wil opstellen.

De wegkapitein zorgt voor een duidelijke planning vooraf, waar gaan we heen, hoe rijden we er naar toe, wat is de afstand.

Daar naast zorgt hij of zij voor een verkeersveilig gedrag van de groep en een prettige tocht, de snelheid aanpassen is ook een onderdeel hiervan.

Na de lunch zijn we om 13.30 uur dan het geleerde “in praktijk” gaan brengen door een rondje te gaan rijden met de deelnemers en Jeffrie.

Met een paar stops om wat uitleg en aanwijzingen te geven waren we naar een uur weer terug in de Biet waar we nog een afsluitende evaluatie gedaan hebben.

De conclusie van de deelnemers was dat wij als RTC-ers eigenlijk al een groot deel van het geleerde in de praktijk toepassen en dat deze dag een leerzame en interessante aanvulling op onze kennis is.

Namens de leden heb ik iedereen bedankt voor de aanwezigheid en om een dag te investeren in RTC en zijn leden.

Vanuit het bestuur denken wij dat met het inzetten van de wegkapitein een veiliger en prettigere omgeving kunnen bieden aan de deelnemers aan onze tochten.

Vanaf  dit seizoen willen we dan ook bij onze trainingen en tochten een wegkapitein aanstellen per rit. Bovendien gaat het bestuur er vanuit dat alle leden zich kunnen en willen conformeren onze wegkapiteins te steunen en medewerking te geven bij hun taak.

Ook willen wij deze wegkapiteins inzetten bij de recreatiegroep die in april van start gaat, informatie hierover volgt nog.

Kortom er verandert het een en ander in onze vereniging op het gebied van de wijze van het rijden van onze training- en toerritten. Uiteindelijk met het doel om voor iedereen een veilige en plezierige omgeving te waarborgen om sportief bezig te zijn in combinatie met sociale contacten.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.