Zonnige Hans Broederstocht (Brielse Meertocht)

In de loop van de week leken de weersgoden ons voor deze dag niet gunstig gestemd te zijn, echter toen vanmorgen om 7 uur de wekker afliep en ik naar buiten keek dacht ik “Yes”dit wordt een mooie tocht met prachtig fietsweer. Het geluk was een keer met ons. Dus om acht uur vol goede moed en veel zin richting Scharendijke. Op verzamelpunt Brouwersdam was het samen met Anne en Cor  Natte wachten op de rest. Al snel kwam Jan Boot en Cock Deering vanuit Haamstede bij ons aansluiten en toen was het wachten op de Zierikzeegroep. Gelukkig kwamen die met een aanzienlijk aantal en konden we met 21 man richting Den Briel. Bij Port Zelande sloten Archie Staal met zoon Tommy bij de groep aan die echter bij Stellendam terugkeerde want, zo begreep ik, hij had nog een hardlooptraining. Over de top van de duinen bij Ouddorp met prachtig uitzicht over de Noordzee en de nieuw aan te leggen tweede maasvlakte ging het richting Haringvlietsluizen.via het duinweggetje en De Quack rijden we Voorne en Putten binnen. Na Hellevoetsluis, altijd leuk om via het haventje aldaar te rijden, gaat het langs de boorden en inlagen van het Haringvliet richting Zuidland. Na Zuidland rijden we door het prachtige plassengebied van de Bernisserplassen. Hier wordt een paar keer verkeerd gereden en moet de hele groep terug, en blijkt toch het ontbreken van een goede Garmin o.i.d. binnen de groep.Het tempo zit er goed in, echter in dit gebied met zijn slingerende paadjes en alsmaar draaien en keren blijft het goed opletten.  Via Zwartewaal bereiken we onze tussenstop Den Briel voor deze dag. Voor de verandering had Jan Boot een ander restaurant gevonden dan wat we de laatste jaren gewend waren. Na het nuttigen van koffie, of cola met een prima stuk appelgebak ging het uitgerust verder. Door het mooie duingebied van Oostvoorne en Rockanje ging het terug naar de Haringvlietsluizen en Goeree-en Overflakkee. Net toen ik dacht dat het vandaag heel voorspoedig en zonder problemen gegaan was kregen we toch nog op devalreep een lekke basnd. Cor Natte reed met een afloper. Na dit euvel verholpen te hebben kwamen we weer aan ons vertrekpunt en namen de diverse groepen afscheid en ging ieder zijns weegs.

Al met al een zeer geslaagde tocht met prachtig weer.

3 gedachten over “Zonnige Hans Broederstocht (Brielse Meertocht)”

 1. Leuk verslag, was een mooi tochtje, niet teveel wind in vergelijking met de dag ervoor en lekker zonnetje. Evenals vorig jaar bekroop mij wel af en toe het gevoel dat toeristenfietsers op de fietspaden angst hebben wanneer zo’n groep ineens op je af komt en vraag me af of er een alternatief voor de fietspaden is.
  Was een prachtige dag met een bovendien ook nog behoorlijk gemiddelde ondanks de vele stopjes en gekeer en gedraai. Niet te vergeten: de appeltaart was van meer dan uitstekende kwaliteit en zeker gezien de prijs, aanrader voor volgens jaar! Toercommissie bedankt!

 2. Het gevoel van Wilbert wat betreft de andere toeristenfietsers op de smalle fietspaden gaf ook mij regelmatig een vervelend gevoel. Ik heb mij verschillende malen afgevraagd waarom het nu zo hard moet gaan op dit soort fietspaden. Mijn inziens mopperen deze mensen dan ook terecht als wij daar langs komen vliegen.Wij maken ons hiermee ook niet echt populair onder de andere gebruikers van deze fietspaden.Wilbert heeft het over een alternatief maar aan de andere kant zijn langs dit soort paden de mooiste gebieden te vinden. Ik wil niet te vervelend overkomen maar van die gebieden heb ik vanwege de snelheid weer niet veel gezien.De snelheid op dit soort paden is er volgens mij ook debet aan dat er vele malen verkeerd werd gereden en hierdoor velen de remmen moesten testen.
  Nogmaals niks geen kritiek over de route, het appelgebak en het onderlinge plezier, maar van mij mag het een tandje minder op dit soort routes.

 3. Joop,

  Goed dat je reageert , het is nooit goed als men een vervelend gevoel heeft over bepaalde zaken , in jou geval de snelheid over de fietspaden rondom het Brielsemeer.
  Maar als men voorop rijd is het meestal onbewust dat wat sneller gaat, heb dat zelf ook wel , maar de beleving voorop of achterin is totaal anders .
  Op kop is ten eerste alles te overzien wat als laatste of bijna laatste totaal anders is , bovendien is groeprijden altijd allert blijven .
  Ik denk dat in dit soort situatie’s gewoon iemand voor moet rijden die het gevoel heeft dat het te snel gaat , daar kunnen best afspraken over gemaakt worden.

  Maar geeft het aan , ook tijdens de rit of tocht zelf dan kan er op ingespelld worden.
  Nogmaals goed dat je dit aangeeft dan kunnen we er wat mee .

  L.N.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.