In memoriam Joop de Wit

Op 93 jarige leeftijd is, woensdag 2 oktober, Joop de Wit overleden. De wieg van Joop stond in Gorkum, daar zag hij op 16 maart 1920 het levenslicht. Al op 3 jarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Zierikzee, daar woonde hij tot zijn 21e om daarna met zijn ouders naar Renesse te verhuizen. De sport vulde een belangrijk deel van zijn leven.  Daarbij waren voetbal, korfbal en wielrennen zijn passies.

In zijn jonge jaren was Joop werkzaam in de bouw, maar eind jaren 40 betrad hij het pad van de sportjournalistiek en schreef zijn eerste artikeltjes op de Schouwen-Duivelandpagina van “Het Vrije Volk”. Later volgden de werkzaamheden voor de PZC en na zijn afkeuring in de bouw begon hij in 1953 als full-time sportredacteur bij de Zierikzeesche Nieuwsbode. Joop de Wit groeide uit tot een duizendpoot. Niet alleen de sport had zijn interesse, maar ook op maatschappelijk vlak was hij in zijn woonplaats Renesse zeer actief. Joop was betrokken bij de oprichting van het  Dorpshuis op Renesse, was lid van de Woonruimtecommissie Renesse (later Westerschouwen), was 2 decennia actief lid van de toneelvereniging, meer dan 20 jaar lid van de attractiecommissie van de VVV Renesse, bestuurslid afdeling Renesse van de Algemene Ned. Bouwbedrijfsbond. In de zomermaanden werkte hij dan nog op het bureau van de Rijkspolitie als civiel medewerker in dienst van het ministerie van justitie.

Daarnaast was Joop in de sport jarenlang lid van het Schouwen-Duivelands Korfbalbestuur en fungeerde hij 5 jaar lang als competitieleider van die SDKB, vroeger jaren een bloeiende sportbond op het eiland. Hij was scheidsrechter bij korfbal en voetbal. Lid van de technische commissie KNVB afdeling Zeeland, lid van de Sportraad en ook nog eens 5 jaar voorzitter van de s.v.Renesse.

In de wielrennerij was Joop actief als amateurrenner in het jaar 1947, zijn leeftijd, toen 27 jaar, deed hem toen echter besluiten om daarmee niet verder te gaan. Zijn liefde voor die sport is altijd wel gebleven. Hij was nauw betrokken bij de organisatie van 7x achtereen de Ronde van Renesse en ook aan de andere eilandelijke rondes verleende hij zijn medewerking.

Op 22 september 1978 was Joop de Wit op het kantoor van drukkerij Lakeman en Ochtman aanwezig bij de oprichting van de RTC Schouwen en Duiveland. Hij was één der bestuurderen van het eerste uur naast voorzitter Leen Dey, Roelof Huneman secretaris, Kees Braal penningmeester en de overige bestuursleden Jo Witte, Han Steenland en Maarten Dijkman (thans erelid).

Joop de Wit heeft aan de wieg gestaan van onze vereniging, heeft mede de schouders gezet onder de eilandelijke vereniging die heden ten dage nog steeds groeit en bloeit.

Bedankt Joop, rust in vrede.

 

(de foto is gemaakt bij zijn afscheid van KNVB functies op 70 jarige leeftijd)

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.