Rijden in een groep

Rijden in een groep vergt wat meer rijvaardigheid (en discipline) dan rijden in je eentje of met z’n tweeën. Zondagmorgen in het trainingsritje van de RTC werd ik wat dat betreft weer eens met m’n neus op de feiten gedrukt. We reden twee aan twee en plotseling remde één van de twee aan kop en stuurde weg. Normaal gesproken rem je dan niet af, maar wijk je uit naar buiten en hou je dan pas je benen stil. Je zou zelfs nog even met je arm wijziging van koers kunnen aangeven. Gelukkig was ik alert en omdat ik wat verder achter het achterwiel reed dan ik normaal gewend ben kon ik net achter zijn achterwiel uit naar binnen sturen. “Dat scheelde niet veel”, zei m’n buurman en de twee die achter me reden. Nee, dat scheelde zeker niet veel. Zou het niet eens zinvol zijn dat we als club aan de “nieuwelingen” een papier uitreiken waar, eventueel met plaatjes, staat vermeld hoe je in een ‘peloton’ dient te fietsen. En dat de mensen die daar van afwijken er op worden aangesproken hoe het eigenlijk moet? Ook twee naast elkaar schijnt voor een enkeling moeilijk te zijn, zelfs het ‘doorzakken naar achteren’ als je van kop af komt wordt soms niet begrepen.

En verder…………. ik heb het nog steeds super naar m’n zin tijdens de gezamenlijke ritjes.

One thought to “Rijden in een groep”

  1. Cees, helemaal mee eens, maar ik denk in eerste instantie dat de verantwoordelijkheid vooral bij de ervaren rijders ligt. vind ik.
    Deze kunnen (en misschien wel moeten) ervoor zorgen dat de nieuwelingen goed worden voorbereid om in een groep te rijden, want dat is toch wel iets anders dan alleen
    Voor wat betreft discipline, geld dat niet alleen voor de nieuwelingen!
    feit blijft dat we elkaar wel moeten kunnen aanspreken op het rijgedrag in een peloton
    o ja, op zondag morgen met de ATB groep mee is goed voor de rijvaardigheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.