Uitdaging voor 2014

Na het mislukte avontuur rond de Mont Blanc van vorig jaar ben ik al enige tijd op zoek naar een geschikte fietstrip om me te revancheren. Aangezien ik nogal van uitdagingen op het gebied van klimwerk hou zou natuurlijk de mooiste mogelijkheid de 100 Cols tocht zijn maar daar ontbreekt mij helaas de komende jaren de tijd voor. Zoveel vakantieweken heb ik niet en je moet je vrouw toch ook een beetje te vriend houden of niet soms? De gidsen doorzocht voor het komende seizoen, met name het programma van Cycletours sprak me wel aan maar bij de trektochten die ik op het oog had werd er steeds in tenten overnacht en daar begin ik me toch zo langzamerhand een beetje te oud voor te voelen. Een hotelreis leek mij het mooiste en die heb ik gevonden bij VVAA Quality Time: een reis van Oost naar West dwars door de Pyreneeën. Het programma volgt hieronder:

“Het vertrekpunt van deze bijzondere tocht bevindt zich in Narbonne, waar u op eigen gelegenheid naar toe reist. De eerste rit is een warming up door de heuvels van de Corbières naar Quillan aan de Aude. Op maandag voert de route in zuidwestelijke richting over de Col du Pradel (1673 m), via het stadje Ax-les-Thermes en de kleine bergwegen boven de Ariège, naar Tarascon.

De derde etappe begint met de geleidelijke beklimming van de Col de Port (1250 m), gaat vervolgens over de historische Portet d’Aspet (1069 m) en de grillige Col de Menté (1349 m) om te eindigen met de Spaanse beklimming van de Coll del Portillon (1293 m). U overnacht in het kuuroord Luchon, waar u de volgende dag een rustdag heeft.

Op donderdag voert de route direct omhoog naar de prachtige Col de Peyresourde (1569 m), waarna u afdaalt via de Neste du Louron naar Arreau aan de voet van de Col d’Aspin (1489 m). Past u hier op voor loslopende koeien! De majestueuze Col du Tourmalet (2115 m) is het letterlijke hoogtepunt van deze reis. Vanuit het vakantiedorp Argelès-Gazost beklimt u op vrijdag de schilderachtige Col d’Aubisque (1709 m). Na de berg van Wim van Est volgt de Col de Marie-Blanque (1035 m), opgenomen in het parcours van de Tour 2010. Het stadje Mauléon is de startplaats van een korte etappe door Frans Baskenland; de Col d’Osquich (500 m) is de laatste horde op weg naar Bayonne, het eindpunt van deze reis.

Nadat u zich heeft opgefrist begint u samen met de andere deelnemers aan een comfortabele treinreis, die u in vijf uur terugbrengt naar Narbonne. Vanuit de trein geniet u van de laatste uitzichten op de Pyreneeën, terwijl de reisleiding uw fietsen met zorg in de minibus vervoert. Vanaf het station in Narbonne wordt u teruggebracht naar het hotel in Narbonne.

Dagindeling

Zaterdag: aankomst in Narbonne op eigen gelegenheid
Zondag: Narbonne – Quillan (100 km / 1000 hoogtemeters)
Maandag: Quillan – Tarascon (110 km / 2200 hoogtemeters)
Dinsdag: Tarascon – Luchon (130 km / 2600 hoogtemeters)
Woensdag: rustdag in Luchon; ook kunt u ter plekke een rondrit maken
Donderdag: Luchon – Argelès-Gazost (115 km / 3000 hoogtemeters)
Vrijdag: Argelès-Gazost – Mauléon (120 km / 2000 hoogtemeters)
Zaterdag: Mauléon – Bayonne (90 km / 1000 hoogtemeters) en aansluitend per trein naar Narbonne; transfer naar La Caunette
Zondag: vertrek uit La Caunette op eigen gelegenheid

Voor sommige etappes bestaat een alternatieve, kortere route. Het aangegeven hoogteverschil is altijd bij benadering”

Zoals jullie zien een stevige tocht met minimaal 11800 hoogtemeters in zes dagen tijd, de vertrekdatum is zaterdag 23 augustus 2014. De kosten bedragen €1095,- p.p. maar daar komt nog wel het een en ander bij natuurlijk(drank etc. ). De kosten zijn wat hoger omdat er iedere dag een volg- annex materiaalwagen mee rijdt en omdat er in hotels overnacht wordt. Om de tocht door te laten gaan moeten er zich wel minimaal 12 deelnemers aangemeld hebben bij de reisorganisatie. Ik verwacht dat dit meest mensen werkzaam in de gezondheidszorg zullen zijn , de VVAA heeft zijn leden in die sector zitten.
Ik heb me dus al opgegeven, heb groen licht van de directie thuis, maar mijn vraag is of er misschien geïnteresseerden binnen de club zijn om ook mee te gaan. Op die manier zouden de reiskosten naar Narbonne gedeeld kunnen worden en het is natuurlijk een stuk gezelliger om niet alleen dat hele stuk te hoeven karren.
Ben je een gepassioneerde klimgeit en heb je tijd en veel zin neem dan contact met mij op, met mijn auto plus grote skibox kunnen er vier man en vier fietsen mee. Maar met één fietsmaat zou ik al heel blij zijn.
PS De Pyreneeën vormen een gebergte in het zuiden van Frankrijk en niet het uiterst gevoelige gedeelte van je lichaam waarmee je op je fietszadel zit!

Frank van der Vliet
fvdvtand@zeelandnet.nl

4 gedachten over “Uitdaging voor 2014”

 1. Mooie tocht, Frank. Maar als ik dit jaar die kant op ga zal het wel in dezelfde periode zijn, maar dan andersom van west naar oost.
  Ik ga dan voor de volgende 1300 km van de 100 cols van St, Jean Le vieux naar Avignon.

 2. Hallo Frank,

  Je krijgt inderdaad gelijk weer zin maar zoals Ab schrijft proberen wij het zo te organiseren dat we inderdaad het 2e deel 100 Colstocht doen. Maar wel een prachtige uitdaging. Afgelopen seizoen zijn we tot aan de Pyreneeën gekomen en daar 2 colletjes gedaan maar het smaakte duidelijk naar meer, ander gebied dan de Alpen! Hoop dat je iemand vindt.

 3. Bedankt mannen voor jullie reacties, had ook niet op jullie gerekend omdat ik weet waar jullie mee bezig zijn. Overigens pik ik wel mooi 9 Cols mee van de 100 Cols tocht , alleen beklimmen we ze van de verkeerde kant, in sommige gevallen een voordeel maar bij de Tourmalet bepaald niet, laatste 5 km 9% gemiddeld en dan heb je er al 24 opzitten…

 4. Mooie uitdaging Frank. Qua hoogtemeters vergelijkbaar met de verreden Alpenweken.

  Afstanden per dag zijn zeer goed te doen. De meeste hoogtemeters krijg je op de dag na de rustdag zie ik. Je kunt op de rustdag niet ongelimiteerd aan het bier dus.

  Succes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.