100 Colstocht 2013

Al vorig jaar ontstond de wens om een keer deze tocht te rijden, aangestoken door het “berg”virus van de afgelopen jaren en geënthousiasmeerd door de verhalen en ervaringen van Cees Lodewijk en Piet Schneider willen Ab en ik toch een keer gaan. In eerste instantie denken wij de route in 3 stukken te delen en het eerste deel met de hybride fiets te doen met bagage. Omdat dit meer tijd kost betekent dat echter weer een kostbaar beslag op tijd, niet ideaal. De buurman van Ab en tevens RTC lid John Pantekoek biedt redding door zich als volger met auto aan te bieden. Hij neemt zijn fiets ook mee om ter plekke een stukje te fietsen.

Uiteindelijk zijn de plannen concreet en het vertrek wordt gepland op 6 juni, wij zijn van plan van Saverne in NO Frankrijk naar St. Jean le Vieux In ZW Frankrijk te fietsen. Dat is een afstand van 1.440 km en ongeveer 1/3e deel. Wij gaan 16 dagen weg en plannen 2 dagen rust, tenslotte zien wij het ook als vakantie!

Om 6.30 uur vertrekken wij met auto en aanhanger voor de reis naar Saverne waar wij na het nodige oponthoud hier en daar om 13.20 aankomen. We hebben besloten gelijk op de fiets te stappen voor ongeveer 50 km en daar het eerste hotel geboekt.

Vanuit Saverne is het gelijk klimmen, de Cote du Spielberg, Col de Valsberg, Cote du Foeschen en Col de St. Leon staan tijdens dit korte ritje op het lijstje, totaal 853 hoogtemeters maken we dit middagje.
Om 16.30 komen we bij het hotel aan, dat was een lekker dagje om mee te beginnen.

De route is van een fraaie schoonheid, deze leidt over zeer rustige wegen door natuurgebieden, het is echt een rustgevende omgeving!

Na een wat onrustige nacht in een typisch Frans hotel met jaren 70 uitstraling vertrekken wij de volgende dag om 8.45 uur voor het serieuzere werk, vandaag staat dik 130 km op de route met de nodige beklimmetjes. Ook vandaag is het weer op en af maar we beginnen gelijk met 16 km klim, weliswaar niet echt steil maar door de lengte en direct na het ontbijt wel een behoorlijke inspanning. het is de Col De l’ Engine in combinatie met de Col du Donon. Daarna volgen die dag nog de Col de Praye, de Corvee, Mon Repos, Fremifontaine en de Xertigny. Vandaag maken we uiteindelijk 140 km en 1.400 hoogtemeters.

De verzorging van John is perfect en doet denken aan onze tocht van Zierikzee naar Menton, op afgesproken plekken staat hij uitgestald met spullen en drinken dan koffie of lunchen.

We hebben er nu 2 Ritten opzitten en zullen af en toe verslag doen, het weer is tot nu toe uitstekend en warm maar morgen slaat het om, nou ja, veel erger als de eerste dagen van Zierikzee-Menton zal het toch niet worden?

3 gedachten over “100 Colstocht 2013”

 1. Hoi mannen, ziet er gezellig uit dat hotelletje. Succes met de volgende klim morgen. Fijn, dat John jullie zo goed verzorgd. Scheelt ook wel, dat John van lekker eten houdt.

  Lieve groet Ada.

 2. Mooi verslag Wilbert! Hopelijk krijgen we nog veel van dit soort berichten vanuit Frankrijk, dan herleeft bij mij het Menton gevoel ook weer een beetje. Wij hebben vandaag de Hans Broeders Tocht andersom gereden, het was een beetje koud, maar dankzij wat extra brandstof in de vorm van superappeltaart in Brielle kon iedereen de ongeveer 150 km goed volhouden. Interessant detail: Marcel Broeders, de zoon van Hans Broeders, reed mee in het helaas vrij kleine peloton.
  Mannen, we wachten verdere berichten in spanning af, veel succes met de tocht.

 3. 100 cols het heeft wat magisch.
  Het lijkt me mooi om te doen, maar neem je tijd en geniet er van.
  Natuurlijk kijken we uit naar jullie verrichtingen en wachten met spanning het volgende verslag af.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.