Alpenweek 2012

Zoals al eerder gemeld staat voor 2012 weer een “Alpenweek” op het programma, maar met een (voor wat betreft dagelijkse deelname) wat ander en minder verplichtend karakter. Onze standplaats is de bekende camping in Baratier waar de volgende deelnemers hun kampement gaan opslaan:

Ab en Harro Heijboer, Frank van der Vliet, Cees Lodewijk, Hans van Elzelingen, Wim Evertse, Frans Dieleman, Peter Kloet, Huib Smits, Leo Noordijk, Jan Flach, Wilbert en Michiel Stadhouders en Tiny van Terheijden (mits hersteld hetgeen onzeker is). Naast deze deelnemers gaan ook in grote getale de partners mee zodat het naar verwachting een gezellige boel wordt.

Ab en ondergetekende hebben de koppen bij elkaar gestoken om voorafgaand aan deze week toch een programma op te stellen zodat we daar niet elke dag over hoeven na te denken, bovendien kan iedereen zich er dan ook alvast wat op voorbereiden hetgeenals voordeel heeft dat je er al van kan genieten voordat je er bent! Nogmaals echter wordt benadrukt dat er geen verplichting is om elke dag mee te gaan wanneer een van jullie samen met partner of anderen iets anders willen doen.

Wel hebben wij, om eenieder tegemoet te  komen, vrijwel elke dag 2 mogelijkheden (korte en lange afstandgroep) ingebouwd, een kortere en langere variant zodat er ook een keuze is. Wel gelden een paar uitgangspunten wanneer je meegaat namelijk: -het principe “samen uit, samen thuis” geldt elke dag

-vertrek zondag de 24e om 9.30 uur, andere dagen om 9.00 uur

De vertrektijd lijkt misschien wat vroeg maar we willen toch een richtlijn stellen en bovendien is het voordeel en ook de bedoeling dat de “korte” groep op tijd terug is zodat ruimte blijft voor iets anders die dag en de lange groep zijn tijd nodig zal hebben om ook redelijk op tijd in de 2e helft van de middag terug te zijn.

Het programma is opgebouwd uit 6 dagen met uiteenlopende ritten qua zwaarte en lengte met een opbouw in tijd, met een goede verdeling van krachten zullen de deelnemers deze week relatief makkelijk moeten kunnen volbrengen. Vergis je echter niet in sommige ritten en training vooraf is dus wel noodzakelijk. Voldoende fietskilometers in Zeeland met mogelijk enkele Limburgse, Belgische of Duitse pukkeltjes brengen je ongetwijfeld naar de finish van de 6e dag!

Natuurlijk zal het programma voor de ervaren Alpenweekganger weinig verrassingen kennen, immers wanneer je er al wat jaren komt heb je de meeste weggetjes wel een keer gezien en bereden. Niettemin blijft het een gebied met zoveel verschillende (ver)gezichten dat het elke dag weer een beleving zal zijn.

Dan nu het programma:

Zondag de 24e juni:

Er staat een “inrij”ritje op het programma, zo houden we rekening met de mogelijke laatkomer de zaterdag voorafgaand en daarnaast vertrekken we pas om 9.30 uur. Vandaag kunnen de benen dus wat ingereden worden en tegelijk getest of de conditie in orde is. Bovendien kan het materiaal ook aan een laatste test onderworpen worden voordat we de komende dagen echt aan het serieuzere werk beginnen. Overigens, ondanks de weinig kilometers vandaag, zit er nog wel wat venijn in.

Vanuit Baratier nemen we een stukje N94 naar Savines Le Lac en slaan linksaf de D954 op, een bekende fraaie weg en klim naar Sauze-du Lac, een leuke beginner en bij aankomst stoppen we natuurlijk voor het panorama en een foto. Vervolgens richting Ubaye en slaan dan linksaf naar de Col de Pontis! Hier zal menigeen gelijk het gevoel krijgen getest te worden want dit klimmetje (en afdaling!) moet je wel serieus nemen. Na de afdaling komen we weer bij Lanthelme op de D954 en gaan rechtsaf richting Savines en vervolgen daarna weer via de N94 richting Baratier. Voor eventuele liefhebbers, na Montmirail kun je nog rechtsaf een klimmetje pakken naar St. Jean en weer afdalen naar Crots om vervolgens weer in Baratier uit te komen.

De middag is dan verder voor (jullie)zelf.

Maandag de 25e  juni:

Om 9.00 uur vertrekken we voor een rit naar Guillestre en de Col de Vars! We gaan dus de eerste serieuze pukkel pakken en nemen daarvoor de rechteroever van de Durance D994d en vervolgens D994 richting St. Clément en daarna rechtsaf naar Guillestre (koffie?). De korte groep kan vervolgens een klimmetje pakken naar Risoul 1850 en weer terug via dezelfde weg of deels via de linkeroever N94 en D994h en heeft dan ongeveer 55 km achter de rug. De lange groep neemt via de D902 de weg naar de Col de Vars en de Zierikzee-Menton gangers herkennen hun traject van vorig jaar. Op de top van de Vars kijken we dan nog even om ons heen en vervolgens rijden wij weer via dezelfde weg terug of ook via de linkeroever en hebben dan terug op de camping onze eerste  “berg” ervaring en 90 km “op de ketting”.

Dinsdag de 26e juni:

Deze dag zal niet onderschat moeten worden en hier is het van belang de krachten goed te verdelen. Voor de lange groep staat de Mt. Colombis op het programma en dat is een fijn pukkeltje waar de 29  achter mogelijk hoogstnoodzakelijk zal zijn. Ook vandaag rijdt de korte groep mee tot de wegen zich scheiden.  Mogelijk zal echter gezien de omstandigheden van dat moment de rit aangepast worden, afhankelijk van weer, warmte en regen kunnen hier wel van belang zijn. Bovendien ligt de Colombis precies op een afstand rond voor of na de lunch (salade of tarte?) zodat we naar bevinden moeten handelen. Vooralsnog is de route gepland als volgt:

Wij nemen de N94 vanuit Baratier en steken via de Pont Savines (achter elkaar!) over en vervolgens de N94, vervolgens rechtsaf de D109 via Prunières naar Chorges (koffie!). Hierna scheiden de wegen van de korte groep omdat die terug kan via de D9 St. Apollinaire, Les Rousses, Le Villard en Puy-Sanières via Embrun weer terug naar de camping, een leuke klim ritje achter je ben je op de camping 55 km verder!

De lange groep gaat na Chorges nog even de N94 op en vervolgens rechtsaf de D614 op om vervolgens na enkele gehuchtjes over te steken bij La Batie-Neuve de D6 te nemen en via Rambaud, Jarjayes, de D942 over te steken naar Valserres en dan via de D942a uit te komen. Een klein stukje D900b om na Remollon de D53 te nemen naar de Mt. Colombis. Afhankelijk van de omstandigheden eten we licht vooraf in Remollon of (zwaar?) achteraf in Espinasses na de klim.

Er vanuit gaande dat iedereen goed bekomen is van klimmen en dalen van de Colombis vervolgen we de D3 terug naar Chorges via de westelijke kant van het fraaie Lac de Serre Poncon en rijden op het gemakje terug naar Baratier via de N94. Als we terug zijn op de camping hebben we vermoedelijk een zware dag en 125 km achter de rug, pakken misschien nog een zwembadje maar of er nog veel uitkomt?

Woensdag de 27e juni:

Wat valt er nog te zeggen, vandaag de aloude uitsmijter, een klim op tijdrit basis naar “Les Orres”. De minst sterke klimmer (tenslotte ben je al sterk als je kunt klimmen) mag als eerste en opvolgend in sterkte de volgende deelnemer. Na aankomst gaan we weer afdalen en lunchen in Baratier met partners, nemen een wijntje, doen Bachus de groeten en vullen de middag met vermoedelijk andere zaken als fietsen (hoogsten praten we er misschien nog over).

Donderdag de 28e juni (tijdstip vertrek mogelijk iets eerder):

Ook vandaag weer een korte en lange groep en we pakken eerst de auto’s om naar Barcelonette te rijden, we kunnen mogelijk buiten Barcelonette wel ergens parkeren om vervolgens ons klaar te maken voor:

De koninginnerit in 3 variaties naar de Col de la Cayolle, Col des Champs en Col d’Allos. De lange groep doet het hele rondje en de korte groep heeft 2 mogelijkheden:

Vanuit Barcelonette nemen we de D902 naar de Col de la Cayolle een afstand van ongeveer 30 km, de korte groep gaat vervolgens weer terug en afhankelijk van wensen kan deze groep vervolgens kiezen: of teruggaan of nog een klim pakken of een deel van de klim naar de Col d’Allos via de D908 nadat de korte groep is afgedaald van de Cayolle. Let wel er is dan al wel 60 km gereden maar wanneer er nog energie over is dan is de (deel)klim naar de Allos wel heel fraai.

De lange groep daalt na de Cayolle af om vervolgens via Entraunes (lunch) via de D2202 naar St Martin te rijden en daarna rechtsaf te rijden de D78 op naar de Col des Champs. Het venijn zit hier mogelijk misschien niet zozeer in de klim maar dan toch zeker in de afdaling die vanwege het zeer slechte wegdek en geulen energie zal vergen! Bij Colmars dan vervolgens rechtsaf de D908 op naar de Col d’Allos en na deze 3e klim van de dag volgt vervolgens een spectaculaire fraaie afdaling naar Barcelonette. Na 130 km en een vermoeiende dag wachten onze auto’s en de nog energiehoudende chauffeurs brengen ons hopelijk behouden terug naar de camping.

Vrijdag de 29e juni:

Vandaag onze laatste rit die ook weer verdeeld kan worden in een korte of lange variant. Ook bestaat de mogelijkheid de auto te pakken en fiets mee te nemen om alleen het laatste deel te doen.

Vanuit Baratier nemen we weer de D994d en D994 naar St. Clément om vervolgens de Durance over te steken en rechtsaf de D38 te nemen naar Pallon (waar ken ik dat plaatsje ook al weer van?), we vervolgen via een steile afdaling de D38 opvolgend in de D138a richting l’Argentière. Daarna nemen we de D944e richting Vallouise en vervolgen naar Les Claux. Dan wacht de D994t naar Allefroide en D204t naar de Pré de Madame Carle (alleen al vanwege de naam wil je deze beklimmen). We komen dan uit in een werkelijk prachtig natuurpark en nemen daar even rust want dat zullen we nodig hebben omdat het laatste deel van deze klim waarschijnlijk na zoveel dagen aardig in de benen zal zitten. Na de lunch en pauze gaan we dezelfde weg terug en komen dan o.a. de Pallon in tegenovergestelde richting weer tegen (daar kende ik dat plaatsje dus van!).

De korte groep zal tijdens de rit in de ochtend al ergens eerder moeten afhaken, bijvoorbeeld bij l’Argentière maar mogelijk is het leuker om de auto te nemen en die daar te parkeren en dan te gaan fietsen omdat de climax van deze dag de beklimming is naar deze mooie “Madame”!

Na terugkomst zit de Alpenweek erop en wellicht besluiten we met een mooi diner om deze week af te sluiten. Wij hebben er dan de nodige klimkilometers opzitten met hopelijk mooi weer en weinig problemen en een gezellige samenhang. Dat blijft toch het leuke van zo’n week, de combinatie van fietsen in de Alpen, de Franse sfeer en de huiselijke omgeving op de camping, wat wil een fietsend mens nou nog meer!

Wilbert Stadhouders en Ab Heijboer

3 gedachten over “Alpenweek 2012”

 1. Hoi RTCers,

  Door mijn ongeval zal ik helaas dit jaar niet mee kunnen fietsen in de alpenweek,
  voorlopig moet ik ook de hele meimaand nog een z.g korset dragen om de wervelbreuk te laten herstellen. ook heb ik nog last van het evenwichtsorgaan door het vallen op mijn hoofd.
  maar mocht ik eind juni de reis naar frankrijk kunnen maken dan komen we wel naar Baratier al zal het zonder mijn pinarello zijn. maar dan ben ik er toch een beetje bij om te genieten van het gezellig samen zijn.
  Gr. Tiny van Terheijden.

 2. Tiny.
  Hopelijk gaat het herstel heel positief en kan je er toch bij zijn.
  Sterkte.

 3. Jammer Tiny,

  Zelf ben ik ook een keer met een pas geopereerde knie mee geweest en ik heb er absoluut geen spijt van gehad. Hopelijk zijn julllie er toch bij.

  groeten en sterkte Frank

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.